29.08.2021.

13:12 >> 13:13

Foto:

Magazin

LIKER OD OVE BILJKE JE PRAVI ELIKSIR ZDRAVLJA! Eliminiše infekcije, usporava starenje, odličan je izvor vlakana!

Intenzivne ljubičaste boje i izgleda koji neodoljivo podseća na borovnice, bobice aronije stigle su nam sa severa Amerike i iz Sibira. Obiluju mineralima koje pomažu u borbi protiv infekcija, sprečavaju starenje ćelija, odličan su izvor vlakana i vitamina pa su višestruko korisne za ljudski organizam.

Da li ste znali da je aronija i superbobica koja snižava visok krvni pritisak? Aroniju je teško jesti svežu zbog oporog ukusa, ali se prerađuje i koristi u mnogim receptima, od sokova, pekmeza pa sve do raznih likera. Mi vam upravo donosimo recept za pravi domaći liker od aronije.

Informer

Sastojci:

500 g bobica aronije
350 g šećera
1 l crvenog vina
150 ml ruma
komad cimeta (štapić) 
2 karanfilića
mahuna vanile

Priprema:

U lonac stavite vino, šećer, aroniju i začine, mahunu vanile prepolovite, nožem ostružite semenke, ubacite ih unutra, ubacite i mahunu pa pustite da provri. Kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta sve dok se šećer potpuno ne otopi. Skinite s vatre i pustite da se tečnost malo ohladi, potom dodajte rum i sve izmešajte. Sipajte u pripremljene sterilizovane flaše (zajedno s bobicama i začinima), zatvorite i pustite da odstoje najmanje četiri nedelje. S vremena na vreme malo promućkajte sadržaj u bocama. Služite dobro ohlađeno, piše zadovoljna.hr.