Magazin
SMOKVE punjene GORGONZOLOM i MEDOM! Samo za prave GURMANE! /Recept/
Sastojci:
8-12 svežih smokvi
8-12 listova pršute (opciono)
100 g gorgonzole ili drugog plavog sira
malo orašastih plodova
2 kašike pavlake za kuvanje
pola kašike putera
ruzmarin za ukrašavanje
Priprema:
Smokve operite i osušite, pa ih zasecite u krst, ali ne da ih isečete do kraja. Potom ih prstima blago stisnite po sredini da se malo "rascvetaju". Svaku smokvu obmotajte sa po jednim listom pršute (nije obavezno), krajeve pršute pričvrstite čačkalicom i poređajte ih u pleh za pečenje. Na laganoj vatri istopite puter i gorgonzolu, pa dodajte pavlaku da dobijete gladak sos. Rasporedite sos po smokvama, dodajte u svaku malo orašastih plodova, pokrijte pleh folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni sedam minuta. Skinite foliju i pecite još minut-dva minuta. Ukrasite grančicama ruzmarina i zasladite s malo meda.
Prijatno!