08.09.2021.

14:47

Foto: Printscreen You Tube

Magazin

STARINSKI RECEPT ZA AJVAR! Prste da poližete!

Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama, od one minimalističke koja uključuje samo paprike, beli luk, ulje i so, do “bogatijih” ajvara s dodatkom patlidžana, ljutim papričicama, paradajzom, začinskim biljem.

Ovaj tradicionalni recept morate da probate.

Potrebno je:

10 kg crvene paprike kvalitetne (kurtovka)

2 kg ljutih crvenih papričica, po ukusu

1l ulja

1-2 kašike esencije ili sirće,

beli luk,

so

Informer

Ajvar

Priprema:

Papriku lepo oprati, osušiti krpom i peći sa svih strana. Pečenu vruću papriku stavljati u najlon kese i vezati da se paprika malo potpari kako bi se lakše ljuštila.

Papriku ošuštiti pažljivo, odstraniti i peteljke i semenke.

Oljuštene stavljati u rešetkastu posudu, koja je na nekoj kofi, kako bi se paprika lepo ocedila od vode i ostaviti preko noći.

Sutradan papriku samleti na mašini za meso (neko papriku i cepka).

Staviti u veliku šerpu sa 1/2 l ulja. Stalno mešati da ne zagori, jer je velika količina.

Na pola kuvanja, upržiti drugu polovinu ulja, ulje da bude vrelo, dodati ajvaru i nastaviti sa mešanjem dok se ajvar ne skuva, ne ispari sva preostala voda i ne postigne željenu gustinu.

Kada varjačom prođete kroz ajvar na dno šerpe treba da ostane trag. Pre nego što šerpu skinete sa vatre dodati 1-2 kašike esencije i promešati.

Promešati i vruć ajvar stavljati u vruće tegle zagrejane u rerni.

Tegle puniti kašikom, povremeno izlupati kašikom ajvar u tegli, dok ih punite, kako ne bi ostali mehurići.

Tegle zatvoriti vrućim poklopcima i odložiti na mračno mesto.

Pravi domaći, južnjački ajvar, je bez ikakvih dodataka, paradajza, plavog patlidžana, samo od kvalitetne paprike.