26.09.2021.

12:12

Foto: Shutterstock

Magazin

Šta kuvate danas? KAPONATA, divno i mirisno MEDITERANSKO jelo! /RECEPT/

Sastojci:

četiri patlidžana
250 g luka
kilogram paradajza
100 g zelenih maslinki
50 g kapara
ljuta papričica
dve stabljike celera
100 ml maslinovog ulja
tri kašike vinskog sirćeta
kašičica šećera
dve kašike pinjola
svež bosiljak
so, suvi začin, biber

Informer

Priprema: 

Patlidžane iseći na manje kocke, posoliti ih i ostaviti da kratko odstoje. Paralelno u velikom tiganju zagrejati ulje i ispržiti prethodno sitno iseckan luk. Tokom prženja dodati malo vode da luk omekša, pa ga pobiberiti. U tiganj dodati iseckan paradajz i pržiti dok se smesa ne sjedini. Zatim patlidžane sa celerom umešati u umak od paradajza, dodati maslinke, kao i oceđen kapar. Sve sastojke izmešati i začiniti šećerom, suvim začinom i sirćetom. Dodati pinjole i sitno seckanu ljutu papričicu, posuti bosiljkom, te odmah poslužiti.

Prijatno!