Magazin
Zasladite se! Sočni KOLAČ sa JABUKAMA i ŠLJIVAMA! /Recept/
Sastojci:
2 žumanceta
60 g šećera
50 ml ulja
150 ml jogurta
90 g brašna
pola praška za pecivo
malo rendane kore limuna
2 belanceta (sneg)
2 jabuke
5-6 šljiva
vanilin-šećer
malo cimeta
2 kašičice krupno sečenih oraha (opciono)
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Posudu za pečenje (prečnika 23 cm) namazati puterom i posuti brašnom. Od belanca umutiti sneg, žumanca mutiti sa šećerom dok ne posvetle. Pomešati ulje i jogurt, pa dodati u žumanca. Dodati brašno i prašak za pecivo, a na kraju lagano dodati belanca. U šolji izmešati vanilin-šećer, cimet i orahe. Jabuke oljuštiti, izvrteti sredinu, pa poprečno preseći na 3 jednaka dela (prstena). Šljive poprečno preseći napola, izvaditi košticu. U sredinu (rupu) svake ploške jabuke staviti komad šljive, tako da presečeni deo gleda nagore. Šljive u jabuci puniti smesom sa cimetom, pa slagati tako napunjene jabuke u posudu jednu do druge. Višak cimet smese posuti po jabukama i sve preliti sa pola testa. Nekoliko šljiva iseći na kriške i utisnuti između jabuka i preliti ostatkom testa. Peći na 200 stepeni 35-40 minuta i, kad se ohladi, posuti šećerom u prahu.
Uživajte!