Magazin
PITA OD BUNDEVE sa šlagom i CIMETOM! Ukus i miris JESENI! /Recept/
Sastojci:
200 g ohlađenog putera, isečenog na kockice
10 ml hladnog alkoholnog sirćeta
50 g šećera
85 ml hladne vode
330 g brašna
kašičica soli
Za fil:
600 g bundeve isečene na kocke
50 g smeđeg šećera
250 g kisele pavlake
5 jaja
2 kašičice mlevenog đumbira
2 kašičice mlevenog cimeta
prstohvat bibera
prstohvat muskatnog oraščića
175 ml meda
Plus šlag i cimet za ukrašavanje
Priprema:
U činiji promešajte šećer, sirće i vodu i ostavite da odstoji 10 minuta. Pomešajte brašno i so u drugoj posudi. Dodajte puter, pa ga vrhovima prstiju utrljajte u testo, da ostanu gromuljice veličine graška. Prebacite testo na radnu površinu, pospite šećernom mešavinom, umesite ga, pa ostavite u frižideru na dva sata. Razvijte potom testo, pa njime obložite kalup za tart (prečnika 25-27 cm). Ostavite oko centimetar testa preko ivica i kalup sa testom vratite u frižider na dva sata. Unutrašnjost obložite papirom za pečenje, a preko sipajte zrna pasulja i pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Sklonite papir i zrna, pa pecite još petnaestak minuta. Gotovu koru izvadite da se ohladi. Za fil komade bundeve poređajte na foliju, pospite šećerom, umotajte u foliju i pecite oko 35 minuta na 220 stepeni. Ohlađenu bundevu ubacite u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima da dobijete glatku masu. Fil sipajte u pečenu koru i vratite u rernu na 180 stepeni oko 40 minuta. Ukrasite šlagom i pospite cimetom.
Uživajte!