Magazin
RUSKI KOLAČ - MANASTIRSKA KOLIBA! Savršeni spoj višanja i slatke pavlake!
Ovaj kolač izgleda kao pravo poslastičarsko remek-delo, a pravi se lako i od namirnica koje uglavnom imate kod kuće.
Sastojci:
Za testo:
200 g putera
200 g pavlake
380 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
3 kašike šećera u prahu
prstohvat soli
Za punjenje:
750-800 g višanja
Za krem:
800 g slatke pavlake
200 g šećera u prahu
10 g vanilin šećera
Priprema:
U brašno dodajte so i prašak za pecivo. Zatim izrendajte puter i sjedinite. Dodajte pavlaku i šećer u prahu, pa dobro umesite testo. Ako je lepljivo dodajte još 20-30 g brašna. Kada umesite testo koje se ne lepi, oblikujte valjak i podelite na pet delova. Još malo pospite brašnom i oblikujte loptice. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na sat vremena. Višnje procedite.
Svaku loptiucu razvucite na pravougaonik debljine 2-3 mm. Isecite na 3 jednaka dela. Na svaki deo stavite višnje na sredinu, pa zatvorite. Dobijene štapiće poređajte na pleh obložen pek papirom, premažite umućenim jajetom i pecite na 180°C nekih 15 minuta. Umutite pavlaku sa oba šećera i na poslužavnik namažite prvi sloj u obliku pravouganika. Stavite 5 štapića, opet krem, pa 4 štapića, krem, pa 3 štapića, krem, pa 2 štapića, krem i na kraju 1 štapić. Premažite celu sa kremom i pospite rendanom čokoladom.