03.11.2021.

15:32

Foto: Printscreen You Tube

Magazin

RUSKI KOLAČ - MANASTIRSKA KOLIBA! Savršeni spoj višanja i slatke pavlake!

Ovaj kolač izgleda kao pravo poslastičarsko remek-delo, a pravi se lako i od namirnica koje uglavnom imate kod kuće. 

Sastojci:

Za testo:

200 g putera 
200 g pavlake 
380 g brašna 
1 kašičica praška za pecivo 
3 kašike šećera u prahu 
prstohvat soli 

Za punjenje:

750-800 g višanja 

Za krem:

800 g slatke pavlake 
200 g šećera u prahu 
10 g vanilin šećera 

Informer

Pospite čokoladnim mrvicama

Priprema:

U brašno dodajte so i prašak za pecivo. Zatim izrendajte puter i sjedinite. Dodajte pavlaku i šećer u prahu, pa dobro umesite testo. Ako je lepljivo dodajte još 20-30 g brašna. Kada umesite testo koje se ne lepi, oblikujte valjak i podelite na pet delova. Još malo pospite brašnom i oblikujte loptice. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na sat vremena. Višnje procedite. 

Svaku loptiucu razvucite na pravougaonik debljine 2-3 mm. Isecite na 3 jednaka dela. Na svaki deo stavite višnje na sredinu, pa zatvorite. Dobijene štapiće poređajte na pleh obložen pek papirom, premažite umućenim jajetom i pecite na 180°C nekih 15 minuta. Umutite pavlaku sa oba šećera i na poslužavnik namažite prvi sloj u obliku pravouganika. Stavite 5 štapića, opet krem, pa 4 štapića, krem, pa 3 štapića, krem, pa 2 štapića, krem i na kraju 1 štapić. Premažite celu sa kremom i pospite rendanom čokoladom.