09.12.2021.

20:00

Foto:

Magazin

OVE DVE BILJKE SU PRIRODNA POMOĆ KOD SUVOG I VLAŽNOG KAŠLJA! Umiruju sluznicu i bronhijalne mišiće!

Glavna dva sastojka koja uključuje čaj su – lanene semenke i timijan. Čaj od lanenih semenki i timijana svakako će vam pomoći u razređivanju i izbacivanju nakupljene sluzi iz pluća.

Dobra je vest ta da ovaj napitak deluje ne samo kod suvog ili nadražajnog kašlja tako što umiruje sluznicu i bronhijalne mišiće. Ovaj čaj podstiče iskašljavanje i ako je u pitanju vlažni ili mokri kašalj kod kojeg postoji dosta nakupljene sluzi.    

Informer

Lanene semenke – efikasna pomoć kod suvog i vlažnog kašlja

Osim što pomažu ublažavanju grlobolje, lanene semenke efikasna su pomoć i kod iskašljavanja te izbacivanja viška sluzi iz disajnih organa. 

Čiste bronhije

Kada su namočene u vodi, one ispuštaju lekovitu sluz koja u dodiru s grlom i sluznicom deluje umirujuće, a čisti i bronhije.

Lanene semenke ne umiruju i ublažavanju suvi nadražajni kašalj, koji može biti osobito neprijatan i iritantan, nego i podstiču iskašljavanje kod vlažnog kašlja i nakupljene sluzi koja iritira disajne organe. One su istovremeno i demulcent i ekspektorans. Demulcent deluje tako da umiruje i vlaži nadraženu sluznicu kod suvog kašlja kod kojeg nema veće sluzi. Osim toga, lanene semenke bogate su vlaknima pa će svakako pomoći vašoj probavi, a usto su bogate omega-3 masnim kiselinama i manganom.

Timijan – prirodni lek za kašalj

Informer

Blagodet timijana

Popularna mediteranska biljka timijan od davnina se koristi u lekovite svrhe, pa tako i za ublažavanje kašlja, bronhitisa i svih tegoba vezanih uz respiratorne organe. 

Višestruka lekovitost timijana

Poznato je da deluje antibakterijski, antimikrobno, protivgljivično i protivupalno.

Bilo da se radi o suvom nadražajnom ili mokrom kašlju, timijan će vam pomoći da ga se riješite i da ublažite neugodnu upalu grla. Deluje tako da opušta mišiće bronhija. Odličan je ekspektorans jer podstiče razređivanje i iskašljavanje, odnosno eliminaciju nakupljene sluzi iz disajnih organa. Na taj način pomaže i disanju. Ova biljka deluje i tako da smanjuje stvaranje sluzi kod neugodnih alergija. Njegovo eterično ulje snažno deluje protiv bakterija i gljivica. Zahvaljujući tome, nije nimalo čudno što je upravo timijan čest sastojak kapi i sirupa za kašalj. 

Kada je reč o bolu u grlu i kašlju, ova dva sastojka – lanene semenke i timijan – možete koristiti i odvojeno. Na primer, možete piti samo napitak od namočenih lanenih semenki ili pak napraviti čaj od timijana.   
 

Čaj za iskašljavanje – recept 

Sastojci:

3 kašičice lanenih semenki
1 kašičica sušenog timijana

Priprema

U lonac stavite 3 kašičice lanenih semenki pa prelijte s pola litre vode. Zakuvajte pa ostavite da se kuva oko 10 minuta.
Potom ubacite i kašičicu sušenog timijana, ugasite vatru te ostavite da odstoji poklopljeno 20 minuta.
Procedite čaj. Pijte više puta tokom dana po jedan-dva gutljaja.