Magazin
Bogojavljenske pihtije, predjelo u čast krštenja Isusa Hrista! ! Spremaju se lako I NIKOGA NE OSTAVLJAJU RAVNODUŠNIM!
Bogojavljenske pihtije neizostavan su deo uoči sutrasnje slave Svetog Jovana Krstitelja. Jednostavno se pripremaju, ne stavlja se u njih nikakvo povrće, osim belog luka.
Originalne pihtije su zapravo seckano meso u želeu od salamure.
U srpskoj tradiciji postoji običaj da se jedu za Bogojavljenje, odnosno 19. januara.
Sastojci:
- 3 suve svnjske nožice
- 3 sveze svinjske nožice
- 1 teleća noga
- 1 kesica bibera u zrnu
- po ukusu soli
- 3 glavice belog luka
- po želji par svinjskih ušiju i repova, i ko voli bogatije, jedna svinjska kolenica
Priprema:
Sve sastojke dobro očistite, stavite u veliki lonac, naliti vodu i dodati začine sa spiska. Sve to kuvati 4 do 5 sati na tihoj vatri. Povremeno skidajte penu i masnoću.
Kada je meso dobro kuvano (kada počne da se odvaja od kosti) lonac skinite sa vatre i ostavite da se staloži. Kad se prohladi, ponovo skupiti mast sa površine.
Potom procediti kroz gusto sito, meso i kosti staviti sa strane, i iskidati ih na srednje komade. Meso rasporediti u dublje posude, po želji naseckati belog luka i naliti proceđenu tečnost.
Ostaviti pihtije da se stegnu (nekoliko sati), potom iseći na kocke i po želji posuti alevom paprikom.
Prijatno!