19.01.2022.

08:36

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Magazin

Bogojavljenske pihtije, predjelo u čast krštenja Isusa Hrista! ! Spremaju se lako I NIKOGA NE OSTAVLJAJU RAVNODUŠNIM!

 

Bogojavljenske pihtije neizostavan su deo uoči sutrasnje slave Svetog Jovana Krstitelja. Jednostavno se pripremaju, ne stavlja se u njih nikakvo povrće, osim belog luka. 

Originalne pihtije su zapravo seckano meso u želeu od salamure.

U srpskoj tradiciji postoji običaj da se jedu za Bogojavljenje, odnosno 19. januara.

Informer

Sastojci: 

  • 3 suve svnjske nožice
  • 3 sveze svinjske nožice
  • 1 teleća noga
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • po ukusu soli
  • 3 glavice belog luka
  • po želji par svinjskih ušiju i repova, i ko voli bogatije, jedna svinjska kolenica

Priprema: 

Sve sastojke dobro očistite, stavite u veliki lonac, naliti vodu i dodati začine sa spiska. Sve to kuvati 4 do 5 sati na tihoj vatri. Povremeno skidajte penu i masnoću. 

Kada je meso dobro kuvano (kada počne da se odvaja od kosti) lonac skinite sa vatre i ostavite da se staloži. Kad se prohladi, ponovo skupiti mast sa površine. 

Potom procediti kroz gusto sito, meso i kosti staviti sa strane, i iskidati ih na srednje komade. Meso rasporediti u dublje posude, po želji naseckati belog luka i naliti proceđenu tečnost.

Ostaviti pihtije da se stegnu (nekoliko sati), potom iseći na kocke i po želji posuti alevom paprikom. 

Prijatno!