31.01.2022.

15:52 >> 15:53

Foto:

Magazin

OVO VOĆE ŠTITI OD VIRUSA! Ima 2 PUTA VIŠE vitamina C od pomorandže, VIŠE kalijuma od banane... (3 RECEPTA)

Verovatno ste već čuli o brojnim lekovitim svojstvima kivija, voća jedinstvenog ukusa poreklom iz Kine, odakle su ga misionari početkom prošlog veka odneli na Novi Zeland, pa se odatle lagano širio po čitavoj planeti. Prema sadržaju vlakana, iza sebe je ostavio jabuku, ima dva puta više vitamina C nego pomorandža, a u kategoriji voća bogatog kalijumom samouvereno pretiče čak i čuvenu bananu. Tokom sezone do dva ploda dnevno čuvaju nas od bolesti srca, moždanog udara, iscrpljenosti, zatvora, kao i sezonskih prehlada.

Prijatelj srca

Uz to što je ukusan, kivi sadrži puno važnih nutrijenata. Izuzetno je bogat vitaminom C, a dobar je izvor vitamina A, B6, E i K, kao i folne kiseline, magnezijuma, fosfora i bakra. Sadrži puno vlakana važnih za probavu, dok su njegove jestive crne semenke bogate omega-3 masnim kiselinama.

Informer

Crne semenke su bogate omega-3 masnim kiselinama

Donosi smirenje

Jedan zanimljiv sastojak kivija, inozitol, koji je alkoholni šećer, deluje kao antidepresiv. Takođe, igra pozitivnu ulogu i u regulisanju dijabetesa, a povezan je i sa složenim hormonskim procesima, kao i sa neurotransmiterima. Kivi poboljšava i mišićnu aktivnost, a donosi i smirenje u stresnim situacijama jer sadrži visoke količine serotonina. Dokazano je i da poboljšava mentalnu aktivnost, ubrzava metabolizam, podstiče mršavljenje, a dobar je i za trudnice jer sadrži folnu kiselinu.

Kao prirodno sredstvo za blago razređivanje krvi, kivi je poput aspirina, ali bez neželjenih dejstava. Blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem tako što smanjuje mogućnost nastanka krvnih ugrušaka (što je vrlo korisno u doba korone), LDL (lošeg) holesterola i snižava krvni pritisak.

Rezultati brojnih ispitivanja pokazali su da ovo voće ne samo što smanjuje nivo "oksidativnog" stresa i oštećenja DNK već i podstiče oštećene ćelije da se regenerišu.

Protiv iscrpljenosti i slabosti

Osim što jača i čisti krv, kivi daje snagu i jača organizam, zbog čega se u tradicionalnoj kineskoj medicini i danas koristi kao lek protiv iscrpljenosti i slabosti. U sebi sadrži i zavidne količine hroma, koji je važan za bolji rad gušterače i delovanje insulina, a pospešuje i metabolizam šećera, kao i sintezu masti i belančevina.

Zapravo, hrom snižava povišeni nivo šećera, masnih kiselina i holesterola u krvi. Zbog specijalnog enzima aktinidina, kivi je idealan desert nakon jela bogatog proteinima, a posebno se preporučuje osobama sa lošim varenjem ili hroničnim zatvorom.

Informer

Dva kivija na dan preporučuju stručnjaci

Iako delovanje ovog enzima nije potpuno istraženo, u sportskoj medicini kivi i tablete koje sadrže sintetski aktinidin preporučuju se protiv otoka i upala, kao i u prevenciji hematoma.

Prema rečima stručnjaka, jedan do dva kivija tokom sezone dovoljna su da pomognu odbrambenim snagama organizma da se suprotstave naletima virusa i bakterija, a korisne sastojke najbolje ćete iskoristiti ako sveže plodove pojedete ujutru, na prazan želudac.

Međutim, sa upotrebom ovog voća, ipak, treba biti oprezan jer, ukoliko se previše konzumira, može izazvati alergiju.

Informer

Za dobro jutro

Sastojci: 4 kivija, velika banana, komadić korena đumbira (oko 2 cm), 1-2 kašičice meda, manja šolja sveže ceđenog soka od pomorandže (ili vode ili mleka). Za dekoraciju: nekoliko kriški kivija ili koji listić sveže nane
Priprema:
Očišćeni kivi i bananu isecite na kockice i ubacite u blender. Sa đumbira oljuštite koru, operite ga, naseckajte i njega ubacite u blender. Dodajte sok od pomorandže, a količinu i vrstu tečnosti odaberite po ukusu. Dodajte med i sve zajedno izblendajte.

Informer

Salata sa kuskusom

Sastojci: 200 g pripremljenog kuskusa, veća pomorandža, veća zelena jabuka, neoljuštena, velika ili 2 male banane, 3 kivija, zrna iz jednog nara. Dodaci: 50 g badema ili pečenih lešnika, 50 g oraha ili prepečenih indijskih oraha ili prepečenih semenki suncokreta, pola kašičice vanile u prahu (ako imate) ili veći prstohvat cimeta ili kardamoma
Priprema:
Pripremite kuskus prema uputstvu na pakovanju. Voće naseckajte na kocke veličine oko 1 cm ili veće, po želji, nar očistite. Bademe i orahe naseckajte nožem na krupno. Ako umesto oraha koristite indijske orahe ili semenke suncokreta, prethodno ih ispecite u tiganju. Vanila u prahu daće lepu aromu, ali ako je nemate, nemojte koristiti tečni ekstrakt, dodajte samo veći prstohvat cimeta ili kardamoma. Sve pažljivo promešajte. Ako želite da preskočite kuskus, voćnu salatu poslužite uz grčki jogurt ili umućenu slatku pavlaku tek malo zaslađenu medom.

Informer

Voćna torta

Sastojci: Za kore: 4 jajeta, 150 g šećera, vanilin-šećer, 100 g brašna, pola ravne kašičice praška za pecivo, 30 g otopljenog putera. Za fil: 1 l mleka, 250 g šećera, 3 vanilin-šećera, 7 žumanaca, 2 cela jaja, 150 g gustina, 125 g putera. Plus: oko 500 g kivija, 1-2 banane, slatka pavlaka ili šlag
Priprema:
Četiri jajeta, 150 g šećera i vanilin-šećer mutiti mikserom oko 10 minuta, dodati brašno sa praškom za pecivo i otopljen puter i žicom lagano promešati. Peći smesu na 180-200 stepeni 25-30 minuta, izvaditi i ohladiti, a potom preseći na dva jednaka dela. Sedam žumanaca i dva cela jaja lagano razmutiti žicom u šerpi, pa dodati 150 g gustina. Mleko skuvati sa šećerom i vanilin-šećerom, pa kad provri, sipati preko jaja i gustina i mešajući kuvati na isključenoj ringli dok se ne zgusne. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti da se ohladi. Ubaciti omekšali puter i sve sjediniti mikserom. Voće iseći na kockice i preliti s malo limunovog soka. Na prvu koru staviti četvrtinu fila, pa polovinu voća, pa još četvrtinu fila. Tako nafilovati i drugu koru, pa ostaviti da se torta stegne u frižideru. Premazati šlagom i ukrasiti komadićima voća.