08.03.2022.

07:39

Foto: Shutterstock

Magazin

IZ RERNE NA TRPEZU! Super ručak na 6 NAČINA bez previše truda!

Ništa nije lakše nego ubaciti ručak u rernu. Sve što treba da uradite jeste da potrpate sastojke u vatrostalnu posudu ili pleh za pečenje, stavite ih u pećnicu i pustite da ih toplota iza zatvorenih vrata transformiše u gotove obroke. A mogućnosti su beskrajno ukusne - od brzih večera posle posla do gozbi za prijatelje, jela mogu da obuhvataju sve, od žitarica, mahunarki i povrća do mesa, ribe i poslastica. Ovi recepti pokazuju da rerna može da bude najkorisniji uređaj u kuhinji, a kako zahtevaju tek desetak minuta pripreme pre nego što odu na pečenje, učiniće da imate vremena za sve.

Informer

Piletina sa mocarelom 
 

Piletina sa mocarelom 

Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka (zgnječena), 400 g paradajza iz konzerve, 4 pileća prsa, 50 g suvih prezli, umućeno jaje, 25 g putera, prstohvat ljuspica čilija, 100 g mocarele isečene na kriške debljine 5 mm, šaka listova svežeg bosiljka ili origana, so.
Priprema:
Propržite beli luk, dodajte paradajz i lagano dinstajte 10 minuta. Zagrejte rernu na 220 stepeni. Izlupajte pileća prsa između dva lista papira za pečenje, začinite prezle solju, stavite jaje u drugu činiju. Uvaljajte piletinu u jaja, zatim u prezle. Na puteru propržite piletinu pet minuta ili dok ne postane hrskava. Stavite polovinu paradajz sosa u plitku posudu za rernu. Položite piletinu na vrh, pospite čilijem i prelijte preostalim sosom. Na vrh stavite mocarelu i pokrijte poklopcem ili folijom. Pecite 10 minuta. Otkrijte piletinu i pecite još 8-10 minuta. Pospite bosiljkom i poslužite.

Informer

Ramstek sa bundevama

Ramstek sa bundevama

Sastojci: 600 g bundeve, oljuštene i isečene na kriške od 15 mm, 300 g cvekle, takođe oljuštene i isečene na kriške, crveni luk isečen na kriške, 4 kašike maslinovog ulja, malo čilija u prahu, 20 g svežih listova žalfije (ili nekog drugog začinskog bilja, može i suvog, ali onda stavite manje), 2 debela ramsteka, crvena ljuta papričica, sitno isečena, sok od pola limuna, 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja, 100 g gorgonzole ili bilo kog plavog sira, so i biber. 
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Isečenu bundevu, cveklu i luk začinite maslinovim uljem, čilijem i solju, rasporedite po plehu i dodajte jednu trećinu listova žalfije. Pecite 25 minuta. U međuvremenu, sitno iseckajte polovinu preostale žalfije. Pomešajte sa 2 kašike maslinovog ulja i malo bibera i marinirajte odreske. Preostalu žalfiju pomešajte sa seckanom ljutom papričicom, limunovim sokom i maslinovim uljem. Dodajte odreske preko povrća i pecite još 10-15 minuta. Izvadite odreske, dodajte par kašika preliva od čilija i limuna, pokrijte folijom i ostavite da odstoji 10 minuta. Poslužite sa povrćem i preostalim dresingom i izmrvljenom gorgonzolom. 

Informer

Riblja pita

Riblja pita 

Sastojci: kašika maslinovog ulja, praziluk (naseckan), 30 g brašna, 300 ml mleka, 125 g škampa, kuvanih i oljuštenih, so, biber, 110 g fileta lososa ili neke druge ribe, 3 velika krompira, oljuštena, obarena i isečena na kockice ili kriške. 
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Propržite praziluk dok ne omekša, dodajte brašno i pržite 1-2 minuta. Sklonite posudu sa vatre i postepeno dodajte mleko. Vratite na vatru i kuvajte, dobro mešajući, dok se sos ne zgusne, oko pet minuta. Dodajte škampe i začinite solju i biberom. Stavite pola sosa u posudu za pitu. Na vrh stavite filete lososa, a zatim prelijte preostalim sosom. Stavite krompir i začinite biberom. Pecite 35-40 minuta, dok krompir ne porumeni, a riba ne bude potpuno skuvana. Napomena: Ovo je jednostavnija varijanta koja podseća na našu musaku, dok u originalnom receptu za pitu treba napraviti pire krompir i njega staviti preko ribe. 

Informer

Šakšuka

Šakšuka 

Sastojci: 2 crvene paprike i 2 žute paprike (tanko isečene), crveni luk (krupnije naseckan), patlidžan (isečen na trake od 15 mm), 800 g čeri paradajza ili onog s grančicom (iseckanog), ljuta papričica (grubo iseckana), kašičica mlevenog kima, kašičica mlevene crvene paprike, 2 kašike maslinovog ulja, 4 jajeta, so i biber, šaka svežeg korijandera ili peršuna (grubo iseckanog).
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Stavite paprike, luk, patlidžan, paradajz, papričicu, začine i ulje u veliki pleh za pečenje. Posolite, pobiberite, promešajte i pecite 25 minuta. Smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni. Napravite četiri udubljenja u mešavini povrća koristeći poleđinu kašike. U svaku rupu razbijte po jedno jaje i pospite svako sa malo soli i bibera. Pecite 10 minuta ili dok se jaja ne stegnu ili skuvaju po vašem ukusu. Pospite korijanderom i poslužite. Napomena: Uz jaja na vrh šakšuke možete dodati kolutove dimljenih kobasica da se zapeku. 

Informer

Pilav na turski način

Pilav na turski način

Sastojci: 3 kašike ulja, 4 čena belog luka, 2 kašike oljuštenih badema, 2 glavice crnog luka, 0,5 kg jagnjetine od buta bez kosti, kašičica mlevene crvene paprike, 2 kašike paradajz pirea, 0,75 l supe (može i od jedne i po kocke za mesnu supu), 250 g pirinča dugog zrna, 100 g suvih kajsija, na vrh noža šafrana.
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Propržite očišćeni, neiseckani beli luk i bademe. Izvadite beli luk i bacite ga, dodajte sitno seckan crni luk i kratko propržite. Dodajte meso iseckano na kockice i propržite da lepo porumeni sa svih strana. Dodajte mlevenu papriku i paradajz pire razmućen u supi. Pomešajte, poklopite i ubacite u rernu na oko sat vremena. Kad meso omekša, dodajte opran i oceđen pirinač, suve kajsije isečene na pola, koje su prethodno odstojale pola sata u vodi, i šafran. Pomešajte i ostavite da se peče još 20 minuta. 

Informer

Bakin kolač sa jabukama

Bakin kolač sa jabukama

Sastojci: 100 g brašna, 75 g šećera, 75 ml mleka, 75 ml ulja, kašičica praška za pecivo, ravna kašičica cimeta, vanilin-šećer, jaje, narendana jabuka plus 3 jabuke, 30 g maslaca, 30 g šećera.
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup za pečenje obložite papirom i na dno stavite komadić maslaca. Kalup stavite u rernu na minut-dva da se maslac rastopi. Za to vreme oljuštite 3 jabuke i isecite ih na osmine. Izvadite kalup, pospite 2 kašike šećera preko maslaca i rasporedite kriške jabuka. Vratite u rernu i pecite 10-15 minuta da se šećer lepo karamelizuje. Izmešajte brašno, šećer, vanilin-šećer, prašak za pecivo i cimet. Dodajte mleko, ulje, narendanu jabuku i jedno jaje. Izvadite kalup i preko jabuka sipajte pripremljenu smesu. Vratite u rernu da se peče još 25-30 minuta. Izvadite kolač iz rerne, sačekajte pet minuta da se malo prohladi, poklopite nekim većim tanjirom i brzo okrenite.