11.03.2022.

09:45

Foto: Pixabay

Magazin

TORTILJE OD ZEMLJE DO SVEMIRA! Saznajte kako je simbol meksičke kuhinje postao hrana za astronaute

Meksički naučnik Rodolfo Neri Vela, koji je bio član misije NASA 1985, zatražio je da tortilje, kao njegov nacionalni specijalitet, budu uvrštene u jelovnik, a onda su zauvek zadržane na spisku namirnica, i to iz praktičnih razloga. Naime, mrvice hleba, koji su astronauti jeli, potencijalni su izvor problema jer lako mogu dospeti i u opremu i poremetiti njen rad.

Ako niste znali...
Reč tortilja potiče od španske reči koja označava tanki okrugli hleb. U Gvatemali i Meksiku postoje tri boje kukuruznog testa: bela, žuta i plava

Članovima misija Američke svemirske agencije sada se obavezno služi ovo meksičko testo, a astronautima se nudi mogućnost desetina kombinacija.

Zbog sastojaka filova kojim se tortilje pune, Zemljani sigurno imaju veći izbor, a ovo su najpopularniji specijaliteti:

Enčilada je tortilja punjena filom i urolana ili presavijena. Priprema se tako što se tortilja prvo potapa u vrelo ulje ili puter, prepeče na tiganju, pa umoči u neki sos i onda puni.

Informer

Tortilje

Tamala je vrsta testa napunjena filom i obmotana osušenim lišćem klipa kukuruza.
Takosi su zalogaji u kojima se tortilja koristi kao sendvič, sa ostalim sastojcima po želji.
Čilakiles su tanke pržene tortilje, premazane sosom, koje se potom peku u rerni.

Informer

Otkazana Svemirska kuhinja

Projekat NASA i Svetskog udruženja kuvara "Big siti bits best klab kičen" koji je trebalo da se održi u subotu, 19. marta, odložen je zbog ratnih dešavanja u Ukrajini.

Naime, ovaj događaj trebalo je da se prenosi istovremeno putem stalnih satelitskih veza sa odabranim kuvarima iz 40 zemalja, među kojima je i Leskovčanin Momčilo Conić, i astronautom Evropske svemirske agencije Matijasom Maurerom, koji se nalazi na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Kako to sada tehnički nije izvodljivo zbog smetnji sa vezama, organizatori su otkazali ovaj zanimljiv događaj u kome bi svi kuvari pripremali isto jelo po želji astronauta. Naš Conić trebalo je da specijalitet sprema u improvizovanoj kuhinji u dvorištu Kuće Šop-Đokića u Leskovcu.

Kesadiljas su pržene trouglaste tortilje sa prelivima, sosevima, mesom i drugim dodacima.
Meksički doručak tradicionalno podrazumeva pržena jaja servirana na prženim tortiljama sa paradajzom, papričicama i avokadom.

BONUS VIDEO: