30.04.2022.

20:11

Foto:

Magazin

PRIPREMITE SE ZA PRVOMAJSKI URANAK! Ovo su najbolji recepti sa rešetke!

Prednosti roštilja i piknika koji se tradicionalno organizuju tokom prvomajskih praznika brojne su. Prva je u neformalnosti takvih susreta, jer sve je prirodno i spontano, nema komplikovanih jelovnika, višesatnog rada i umora od kuvanja.

Sa pripremama za krunski događaj - roštiljanje - najbolje je početi dan ranije. Nabavite meso, ribu i povrće, marinirajte ih po izboru, a sutradan poranite da ugrabite neko fino mesto za vatricu. 

Kotleti s viskijem

Sastojci:

  • 4 posoljena svinjska
  • juneća, teleća ili jagnjeća kotleta (možete koristiti i meso od vrata)
  • pola šolje senfa
  • šolja viskija
  • kašičica mlevenog bibera (ako je moguće crvenog)
  • sok od dva limuna

Priprema:

Izmešajte začine, polovinu utrljajte u meso i ostavite da stoji barem dva sata. Polako pecite na slabijoj vatri i za vreme pečenja mažite meso ostatkom začina.

Pileći ražnjići u jogurtu sa bosiljkom

Sastojci:

  • 1 kg piletine
  • šolja jogurta
  • šolja iseckanih listova bosiljka
  • četvrtina šolje luka
  • pola kašičice karija, so, biber
  • kašičica maslinovog ulja

Priprema:

Izmiksajte jogurt, bosiljak i luk, dodajte kari i malo soli. Odvojte polovinu sosa. Dobro "potopite" piletinu preostalim umakom i ostavite u frižideru na nekoliko sati. Ako želite da ražnjićima dodate povrće, naseckajte ga, posolite i pobiberite. Meso (i povrće) nabodite na štapiće. Povremeno okrećući ražnjiće pecite na srednjoj vatri oko 15 minuta. Poslužite sa sosom od jogurta i bosiljka. n

Grilovano povrće

Sastojci:

  • 0,5 kg tikvica
  • 0,5 kg paradajza
  • 0,5 kg plavog patlidžana i ostalog povrća po želji
  • 100 g ementalera (opciono)
  • 3 čena belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • kašičica majčine dušice, so, biber.

Priprema:

Tikvice i plavi patlidžan isecite na kolutove centimetar debljine. Beli luk zgnječite i pomešajte sa maslinovim uljem i majčinom dušicom. Posolite i pobiberite. Povrće pomešajte sa ovom smesom i ostavite na sat vremena u frižideru. Pred pečenje paradajz isecite na polovine, stavite ga sečenom stranom na papirni ubrus i pustite ga da se malo prosuši. Pecite ga na grilu po nekoliko minuta sa svake strane. Po želji pospite rendanim sirom.

Informer

grilovano povrće

Lepljivi bataci sa susamom

Sastojci:

  • pola šolje soja sosa
  • pola šolje balzamiko sirćeta
  • 3 kašike meda
  • 2 čena belog luka
  • zgnječena
  • 2 mlada luka, tanko isečena
  • 1 kg pilećih bataka (možete i krilca)
  • 2 kašike semena susama za ukrašavanje

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte soja sos, balzamiko, med, beli i mladi luk. Odvojite četvrtinu šolje marinade. Dodajte piletinu i ostavite u frižideru najmanje dva sata ili preko noći. Pecite dodajući četkicom rezervnu marinadu po potrebi okrećući batake na svaka 3-4 minuta dok se ne ispeku. Pre serviranja ukrasite ih semenkama susama.

Pikantna rebarca

Sastojci:

1,5 kg svinjskih rebara

Za marinadu: kašika krupne soli, 2 šolje soka od pomorandže, pola šolje soja sosa. Mešavina začina: 2 kašike smeđeg šećera, po kašika slatke mlevene paprike, krupno mlevenog bibera, kumina i krupne soli, kašičica belog luka u prahu, četvrtina kašičice kajenske ljute paprike.

Priprema:

Pomešajte sastoje za marinadu i potopite meso u nju na 2-3 sata. Nakon mariniranja obrišite ubrusom meso i utrljajte u njega mešavinu gorenavedenih začina. Ostavite da odstoji sat-dva. Pecite komad po komad rebra dok ne dobiju lepu hrskavu koricu sa svih strana.