Magazin
PRIPREMITE SE ZA PRVOMAJSKI URANAK! Ovo su najbolji recepti sa rešetke!
Prednosti roštilja i piknika koji se tradicionalno organizuju tokom prvomajskih praznika brojne su. Prva je u neformalnosti takvih susreta, jer sve je prirodno i spontano, nema komplikovanih jelovnika, višesatnog rada i umora od kuvanja.
Sa pripremama za krunski događaj - roštiljanje - najbolje je početi dan ranije. Nabavite meso, ribu i povrće, marinirajte ih po izboru, a sutradan poranite da ugrabite neko fino mesto za vatricu.
Kotleti s viskijem
Sastojci:
- 4 posoljena svinjska
- juneća, teleća ili jagnjeća kotleta (možete koristiti i meso od vrata)
- pola šolje senfa
- šolja viskija
- kašičica mlevenog bibera (ako je moguće crvenog)
- sok od dva limuna
Priprema:
Izmešajte začine, polovinu utrljajte u meso i ostavite da stoji barem dva sata. Polako pecite na slabijoj vatri i za vreme pečenja mažite meso ostatkom začina.
Pileći ražnjići u jogurtu sa bosiljkom
Sastojci:
- 1 kg piletine
- šolja jogurta
- šolja iseckanih listova bosiljka
- četvrtina šolje luka
- pola kašičice karija, so, biber
- kašičica maslinovog ulja
Priprema:
Izmiksajte jogurt, bosiljak i luk, dodajte kari i malo soli. Odvojte polovinu sosa. Dobro "potopite" piletinu preostalim umakom i ostavite u frižideru na nekoliko sati. Ako želite da ražnjićima dodate povrće, naseckajte ga, posolite i pobiberite. Meso (i povrće) nabodite na štapiće. Povremeno okrećući ražnjiće pecite na srednjoj vatri oko 15 minuta. Poslužite sa sosom od jogurta i bosiljka. n
Grilovano povrće
Sastojci:
- 0,5 kg tikvica
- 0,5 kg paradajza
- 0,5 kg plavog patlidžana i ostalog povrća po želji
- 100 g ementalera (opciono)
- 3 čena belog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- kašičica majčine dušice, so, biber.
Priprema:
Tikvice i plavi patlidžan isecite na kolutove centimetar debljine. Beli luk zgnječite i pomešajte sa maslinovim uljem i majčinom dušicom. Posolite i pobiberite. Povrće pomešajte sa ovom smesom i ostavite na sat vremena u frižideru. Pred pečenje paradajz isecite na polovine, stavite ga sečenom stranom na papirni ubrus i pustite ga da se malo prosuši. Pecite ga na grilu po nekoliko minuta sa svake strane. Po želji pospite rendanim sirom.
Lepljivi bataci sa susamom
Sastojci:
- pola šolje soja sosa
- pola šolje balzamiko sirćeta
- 3 kašike meda
- 2 čena belog luka
- zgnječena
- 2 mlada luka, tanko isečena
- 1 kg pilećih bataka (možete i krilca)
- 2 kašike semena susama za ukrašavanje
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte soja sos, balzamiko, med, beli i mladi luk. Odvojite četvrtinu šolje marinade. Dodajte piletinu i ostavite u frižideru najmanje dva sata ili preko noći. Pecite dodajući četkicom rezervnu marinadu po potrebi okrećući batake na svaka 3-4 minuta dok se ne ispeku. Pre serviranja ukrasite ih semenkama susama.
Pikantna rebarca
Sastojci:
1,5 kg svinjskih rebara
Za marinadu: kašika krupne soli, 2 šolje soka od pomorandže, pola šolje soja sosa. Mešavina začina: 2 kašike smeđeg šećera, po kašika slatke mlevene paprike, krupno mlevenog bibera, kumina i krupne soli, kašičica belog luka u prahu, četvrtina kašičice kajenske ljute paprike.
Priprema:
Pomešajte sastoje za marinadu i potopite meso u nju na 2-3 sata. Nakon mariniranja obrišite ubrusom meso i utrljajte u njega mešavinu gorenavedenih začina. Ostavite da odstoji sat-dva. Pecite komad po komad rebra dok ne dobiju lepu hrskavu koricu sa svih strana.