Magazin
KNEDLE SA ŠLJIVAMA! Starinski recept za poslasticu koja nas VRAĆA u DETINJSTVO
Sastojci:
kašika maslaca
dva jajeta
800 g belog krompira
450 g glatkog brašna
četiri kašike ulja
100 g prezli
500 g šljiva
šećer, cimet u prahu
Krompir oljuštite i skuvajte u blago posoljenoj vodi. Ocedite ga i dobro izgnječite, dodajte maslac i promešajte.
Kada se ohladi, dodajte mu jaja, promešajte i postepeno dodajte brašno. Smesu premestite na sto i mesite dok ne dobijete glatko testo. Šljive operite, izvadite im koštice i pospite ih s unutrašnje strane s malo šećera i cimeta u prahu.
Radnu površinu pospite brašnom, testo razvaljajte na debljinu jednog centimetra i izrežite na veće kvadrate da možete zamotati šljivu u njih i oblikujte loptice.
U kipuću vodu ubacite knedle i kuvajte dok ne isplivaju na površinu. U tiganju zagrejte ulje, dodajte prezle i lagano ih propržite. Po želji u mrvice možete dodati malo cimeta.
BONUS VIDEO: