Magazin
DOMAĆA POGAČA! Recept kojem se svi radujemo!
Hrskava i vazdušasta iznutra, pa još posuta raznim semenkama definitivno će vas oduševiti na prvi zalogaj. Pogača se pravi brzo i lako, a jedina mana joj je što se pojede za čas, jer teško može da joj se odoli.
Sastojci:
350 ml toplog mleka
600 g brašna
30 g kvasca
50 ml ulja
1 kašičica šećera
1 kesica praška za pecivo
1 jaje za premazivanje
1 kašičica soli
semenke za posipanje (suncokretove, lanene, susam)
Priprema:
Kvasac izmrvite, pomešajte sa šećerom i polovinom toplog mleka, pa ostavite da se aktivira oko 10 minuta. Za to vreme pomešajte brašno sa praškom za pecivo i solju, pa potom dodajte ulje i preostalo mleko, a zatim i kvasac. Zamesite glatko testo. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se udvostruči, oko sat vremena. Nakon toga ponovo premesite testo, pa ga podelite na 12 delova. Oblikujte manje lepinje, pa ih poređajte u okrugli lim za pečenje. Razmutite jaje, pa svaku lepinjicu premažite i pospite semenkama. Rernu zagrejte na 180 stepeni, pa pecite oko 40 minuta.
BONUS VIDEO: