Magazin
BAKLAVA SA PISTAĆIMA! Starinska poslastica kojoj nema ravne
Sastojci:
30 listova kora za pitu
350 g maslaca
400 g pistaća
dve kašike šećera
za sirup:
četiri šolje vode
tri šolje šećera
sok od pola limuna
Priprema:
Prvo spremite sirup da se ohladi jer ga treba preliti preko vruće baklave. Pomešajte 300 g mlevenih sirovih pistaća sa šećerom, a maslac otopite.
Premažite dno pleha maslacem i ređajte kore, a svaku premažite maslacem. Tako stavite 18 kora jednu preko druge, a onda rasporedite pistaće sa šećerom. Preko ređajte i ostatak kora i premazujte ih maslacem.
Oštrim nožem isecite baklavu na romboide i prelijte preostalim maslacem. Pecite na 200 stepeni 45 minuta, dok gornja kora ne dobije zlatnožutu boju. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom. Odozgo pospite šakom mlevenih pistaća i ostavite da se ohladi.
bonus video: