04.11.2022.

22:13

Foto:

Magazin

RECEPT ZA DOMAĆE KROFNE! Nećete im odoleti!

Krofne se prave od masnog testa sa kvascem. Obično se posipaju šećerom, šećerom u prahu ili kašikom džema ili marmelade. Prema obliku, postoje krofne poput loptica i krofne u obliku koluta. 

Sastojci:


Testo:


400-450 g brašna
15 g kvasca
2 dl vode
1 jaje
4-5 kašika ulja
1 kašika šećera
malo soli
rendana korica limuna

Informer

Domaće krofne


Za premaz:


5-6 kašika vruće vode
Još:
ulje za prženje
šećer u prahu

Priprema:

Pomešajte kvasac i šećer. Prelijte sa malo mlake vode i ostavite da nadođe. U činiji umutiti jaje, dodati ulje, so, nadošli kvasac, 2 dl mlake vode, koricu limuna i sve izmešati da se sastojci sjedine. Postepeno dodavati brašno i umesiti testo. Ostaviti ga 10 min da odmori, pa ga istanjiti oklagijom na 1 cm debljine i preliti sa 1-2 kašike vruće vode, preklopiti sa svih strana da se dobro zatvori da voda ne iscuri, prevrnuti i ostaviti da stoji 15 min. Ponoviti postupak 3 puta i svaki put staviti vodu da prokuva. Na kraju testo ponovo razvući i čašom vaditi krugove, stavljati na čistu krpu da malo narastu pa pržiti u vrelom ulju. Tople krofne uvaljati u šećer u prahu.

BONUS VIDEO: