Magazin
KNEDLE SA ŠLJIVAMA! Vraćaju u detinjstvo, bakin recept!
Knedle sa šljivama većini nas su asocijacija na detinjstvo i bakinu kuhinja. Omiljena poslastica na svakoj trpezi. Baš zbog toga rešili smo da se prisetimo starinskog neodoljivog recepta.
Sastojci:
1kg krompira
500g prezli
100g šećera
1 jaje
4 kašike griza
2 kašičice sode bikarbone
brašno po potrebi
Priprema:
Očistite krompir i isecite na kolutove. Stavite da se kuva u posoljenoj vodi. Dok se krompir kuva vi propržite prezle sa malo ulja. Pazite da ne izgore, pa dodajte šećer i nastavite da mešate. Krompir ispasirajte, pa dodajte jaje, griz i sodu. Sipajte brašno i umestite mekano testo. Očistite šljive.
Uzmite komad testa i na poboljšanoj površini ga spljoštite rukom, pa stavite polovinu šljive i oblikujte lopticu. Tako radite dok ne potrošite materijal. Vodite računa da loptice budu jednake veličine.
U ključalu vodu stavite knedle i kuvajte dok ne isplivaju na površinu. Vodite računa da ih ne prokuvate. Procedite i uvaljajte u prezle. Na kraju ih pospite sa malo vanilin šećera, ako želite.
bonus video: