Autor: Informer.rs

10.11.2022.

11:14

Foto: Shutterstock

Magazin

PASIVNO KUVANJE ŠTEDI ENERGIJU! 2 minuta pre isključivanja vatre su KLJUČNA

 Ovaj način kuvanja podrazumeva kuvanje hrane u kipućoj vodi, koja stoji na ringli tačno dva minuta pre isključivanja vatre.

Posle toga jelo se ostavi da se kuva poklopljeno oko 10 minuta. Po preporuci Italijana Đorđa Parisija, koji je dobio Nobelovu nagradu za fiziku 2021, pasivno kuvanje na ovaj način omogućuje dobijanje savršeno kuvane testenine ili povrća, uz manji utrošak energije.

Zahvaljujući poklopcu, toplota će ostati unutar posude, ali vreme kuvanja je sporije od uobičajenog.

Informer

Kuvanje

Poznati italijanski brend testenina i sosova prošlog meseca objavio je i "vodič kroz vreme pasivnog kuvanja", prema različitim oblicima testenine. Na primer, za paket špageta na kom piše da treba da se kuvaju devet minuta moraćete da kuvate vodu dva minuta, a zatim pustite da se testenina kuva osam minuta, uvek pokrivena.

Ova metoda se ipak ne može koristiti za proizvode koji nisu jestivi u sirovom obliku, sem povrća ili testenine.