02.12.2022.

08:00

Foto:

Magazin

DORUČAK TOKOM POSTA! Nutricionistkinja daje čak 7 PREUKUSNIH PREDLOGA!

S obzirom na to da je počelo vreme posta, mnogi se pitaju šta je to što bi mogli da prave za doručak, a da bude raznovrsno i da nije svaki dan isto jelo.

Nutricionistkinja Marija Đurković podelila je sa svojim pratiocima čak 7 recepata za posni doručak, a na vama je samo da odaberete koji ćete praviti koji dan:

1. Ovsena kaša

Skuvati usitnjene ovsene pahuljice, čia seme u biljnom mleku ili vodi. Kuvati do željene gustine, pa skloniti sa vatre. Dodati izgnječenu bananu i umešati u kašu. Dodati voće po ukusu i puter od orašastih plodova.

2. Sendvič sa tunjevinom

  • Koristiti kvalitetniji hleb ili tortilju.
  • Namazati hleb humusom ili ajvarom.
  • Dodati jednu konzervu tunjevine u salamuri ili u maslinovom ulju.
  • Salatu po izboru - zelena salata, kiseli krastavčići, sveža paprika...
  • Semenke po izboru

3. Pita sa pečurkama

Pitu možete praviti samo sa šampinjonima ili sa različitim vrstama pečuraka. Prodinstati praziluk i sitnije seckane pečurke. Začiniti po ukusu - biber, so... Koristite heljdine ili integralne kore. Naprskati vodom i malo maslinovog ulja, dodati nadev, urolati, pa posuti preko semenke. Peći u rerni, dok ne porumeni.

Umesto pečuraka, možete praviti i sa spanaćem, tikvicama i tofu sirom.

Informer

pečurke

4. Palenta sa povrćem

Palentu skuvati u vodi, sa malo soli. Povrće po želji iseckati, pa izgrilovati na malo maslinovog ulja. Začiniti po želji. Služiti uz skuvanu palentu ili uz šolju soka od paradajza i kašiku semenki po izboru.

5. Integralni hleb, humus, ajvar, povrće po izboru

  • Koristiti kvalitetniji hleb.
  • Namazati humus (možete ga praviti ili kupiti).
  • Preko staviti ajvar.
  • Dodati rukolu ili povrće po želji.
  • Posuti susamom.

6. Sladak doručak

Integralan hleb, puter od orašastih plodova, banana.

7. Čia puding

  • 30g čia semenki
  • 120-150ml biljnog mleka po izboru
  • zaslađivač po izboru (kesica stevije ili kašičica meda)
  • po želji možete dodati kakao ili cimet

Čia seme preliti mlekom, dodati zaslađivač, promešati, poklopiti i ostaviti u frižideru preko noći. Biće retko, ali ne brinite, do ujutru će se zgusnuti kao puding.

Voćni preliv - u malo vode prokuvati maline ili neko drugo bobičasto voće, dok ne postane konzistentno, kome je kiselo, može i da zasladi.

Prijatno!

BONUS VIDEO: