Foto:
Magazin
DORUČAK TOKOM POSTA! Nutricionistkinja daje čak 7 PREUKUSNIH PREDLOGA!
S obzirom na to da je počelo vreme posta, mnogi se pitaju šta je to što bi mogli da prave za doručak, a da bude raznovrsno i da nije svaki dan isto jelo.
Nutricionistkinja Marija Đurković podelila je sa svojim pratiocima čak 7 recepata za posni doručak, a na vama je samo da odaberete koji ćete praviti koji dan:
1. Ovsena kaša
Skuvati usitnjene ovsene pahuljice, čia seme u biljnom mleku ili vodi. Kuvati do željene gustine, pa skloniti sa vatre. Dodati izgnječenu bananu i umešati u kašu. Dodati voće po ukusu i puter od orašastih plodova.
2. Sendvič sa tunjevinom
- Koristiti kvalitetniji hleb ili tortilju.
- Namazati hleb humusom ili ajvarom.
- Dodati jednu konzervu tunjevine u salamuri ili u maslinovom ulju.
- Salatu po izboru - zelena salata, kiseli krastavčići, sveža paprika...
- Semenke po izboru
3. Pita sa pečurkama
Pitu možete praviti samo sa šampinjonima ili sa različitim vrstama pečuraka. Prodinstati praziluk i sitnije seckane pečurke. Začiniti po ukusu - biber, so... Koristite heljdine ili integralne kore. Naprskati vodom i malo maslinovog ulja, dodati nadev, urolati, pa posuti preko semenke. Peći u rerni, dok ne porumeni.
Umesto pečuraka, možete praviti i sa spanaćem, tikvicama i tofu sirom.
Informer
4. Palenta sa povrćem
Palentu skuvati u vodi, sa malo soli. Povrće po želji iseckati, pa izgrilovati na malo maslinovog ulja. Začiniti po želji. Služiti uz skuvanu palentu ili uz šolju soka od paradajza i kašiku semenki po izboru.
5. Integralni hleb, humus, ajvar, povrće po izboru
- Koristiti kvalitetniji hleb.
- Namazati humus (možete ga praviti ili kupiti).
- Preko staviti ajvar.
- Dodati rukolu ili povrće po želji.
- Posuti susamom.
6. Sladak doručak
Integralan hleb, puter od orašastih plodova, banana.
7. Čia puding
- 30g čia semenki
- 120-150ml biljnog mleka po izboru
- zaslađivač po izboru (kesica stevije ili kašičica meda)
- po želji možete dodati kakao ili cimet
Čia seme preliti mlekom, dodati zaslađivač, promešati, poklopiti i ostaviti u frižideru preko noći. Biće retko, ali ne brinite, do ujutru će se zgusnuti kao puding.
Voćni preliv - u malo vode prokuvati maline ili neko drugo bobičasto voće, dok ne postane konzistentno, kome je kiselo, može i da zasladi.
Prijatno!
BONUS VIDEO: