Autor: Informer.rs

01.12.2022.

15:25

Foto: Shutterstock

Magazin

MUSAKA OD KROMPIRA I MESA! Savršeni ručak za CELU porodicu!

Sastojci:

2 glavice crnog luka (srednje veličine, da nisu male)
1 čen belog luka
500 gr mlevenog mesa po izboru (juneće, mešano, svinjsko, čak i pileće)
1 kašika suvog začina
100 ml ulja
1/2 kašičice bibera
1 kašičica crvene, mlevene paprike
6 većih krompira
3 cela jaja
1 kisela pavlaka (čaša, 180 ml, može i 200, odokativno)

Informer

Musaka

Priprema:

Crni luk iseckati ili samleti, dodati suvi začin, ulje i malo vode pa staviti da se dinsta. Dodati iseckan beli luk i dinstati oko 15 minuta. Polovinu odvojiti (i luk i ulje). Količina ulja može biti manja. Pola staviti na dno vatrostalne tepsije, rasporediti svuda po malo.

U preostalu polovinu dodati mleveno meso, malo vode i na srednjoj vatri polako dinstati. Mešati i dolivati po malo vode, paziti pri tome da vode nije premalo da ne zagori, a takodje da nije ni previše. Na kraju dodati mlevenu, crvenu papriku i biber, sve promešati pa skloniti sa vatre.

Krompir očistiti pa iseći na kolutove. Poslagati red krompira preko luka u tepsiju, preko njega staviti izdinstano meso i odgore poredjati još jedan red (preostali krompir). Preliti sve sa vodom. Vode treba da ima sve do gornjeg reda krompira. Staviti da se peče u rernu koja se zagrevala dok ste redjali krompir i meso na 200 stepeni. Peći sat vremena.

Za to vreme trebalo bi da je krompir gotov i voda isparila. Umutiti jaje sa pavlakom, malo posoliti, ako je potrebno, doliti malo vode da se lepo umuti pa sve preliti preko musake. Vratiti još 10 –15 minuta. Poslužite musaku uz svežu zelenu ili kupus salatu, idealno se slažu.