31.12.2022.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Od piletine 'OŽENI ME' do salate 'ZELENA BOGINJA'! Najpopularniji RECEPTI u 2022. godini!

Na to koja su jela bila najpopularnija u godini na izmaku može da ukaže i najdominantniji internet pretraživač Gugl. Njegov godišnji izveštaj za 2022. kaže da je ljude širom sveta najviše zanimalo kako da naprave špagete iz TV serije "Meda" (10. mesto), sendvič Bele Hadid, grajnder sendvič, salatu Dženifer Aniston, salatu "zelena boginja", pitu od manga, brze palačinke, piletinu "oženi me", Sinsinati čili, a najviše od svega kako da naprave - sugo (1. mesto). Iako sugo zvuči kao neko složeno jelo koje potiče iz japanske kuhinje, u pitanju je najobičniji i najjednostavniji italijanski sos koji se jede uz testeninu, ali i njoke, kobasice, ćufte, dagnje... Obično se misli na "sugo di pomodoro", što je autentični italijanski sos od paradajza, a njegova priprema je brza i laka. Evo neko izabranih najpopularnijih recepata.

Informer

Sugo sos

Sugo sos

Sastojci: 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, glavica crnog luka, 4 čena belog luka, 420 ml pasiranog paradajza, četvrtina šolje svežeg bosiljka, so po ukusu.
Priprema:
Zagrejte ulje na tihoj vatri, pa dodajte sitno seckan crni i beli luk. Pržite dok ne bude mekan i staklast, oko pet minuta, pa dodajte paradajz, bosiljak i so. Pokrijte i ostavite da se krčka na srednjoj vatri, uz povremeno mešanje, sve dok se sos od paradajza ne zgusne, oko 20 minuta. Pre nego što poslužite, izvadite beli luk (ali ne morate).

Informer

Sinsinati čili

Sinsinati čili

Sastojci: 0,5 kg mlevene junetine, blaga mešavina začina za čili, kašičica mlevenog cimeta, konzerva paradajz sosa, konzerva pasulja, oceđenog i ispranog, oko četiri šolje kuvanih špageta. Plus: iseckani čedar sir i seckani luk.
Priprema:
Propržite meso u velikom tiganju dok ne potamni. Dodajte čili začin, cimet, pasulj i paradajz sos. Dodajte vodu ako je potrebno da biste dobili željenu gustinu. Kad proključa, smanjite vatru i kuvajte 10 minuta. Poslužite preko špageta, dodajte seckani luk i čedar.

Piletina "oženi me"

Sastojci: 0,5 kg pilećih prsa, 2 kašike maslinovog ulja, 4 čena belog luka, sitno iseckana, četvrtina kašičice suve majčine dušice, origana i ljute mlevene paprike, dve trećine šolje pilećeg bujona, pola šolje neutralne pavlake, pola šolje sušenog paradajza, oceđenog i iseckanog, pola šolje sveže rendanog parmezana, četvrtina šolje svežeg bosiljka, seckanog, so, biber.
Priprema:
Začinite piletinu solju i biberom i propržite u tiganju na maslinovom ulju dok ne porumeni sa obe strane. Izvadite je i ostavite sa strane. Dodajte beli luk u tiganj i propržite nakratko, pa dodajte majčinu dušicu, origano, mlevenu papriku, bujon i pavlaku. Kuvajte par minuta mešajući. Dodajte sušeni paradajz i parmezan. Vratite piletinu u tiganj i kuvajte na tihoj vatri oko 20 minuta ili dok sasvim ne omekša. Pospite svežim bosiljkom.

Informer

Pita od manga

Pita od manga

Sastojci: 200 g brašna, 50 g kokosa, 120 g putera, 50 g šećera, 50-60 ml vode, prstohvat soli, 2 manga (500 g), 250 g krem-sira (filadelfija), želatin.
Priprema:
Zamesite testo od brašna, kokosa, šećera, soli, hladnog putera isečenog na komade i vode (dodavati postepeno), tako da bude suvo, zamotajte u providnu foliju i stavite u frižider na pola sata. Istanjite testo oklagijom, prebacite na pleh, izbockajte viljuškom i pecite 20 minuta na 190 stepeni. Za fil ispasirajte mango (možete ga i procediti), dodajte sir i želatin pripremljen prema uputstvu s kesice. Prelijte preko testa i stavite u frižider da se stegne.

Informer

Salata "zelena boginja"

Salata "zelena boginja"

Sastojci: mala glavica kupusa (ili ajsberg salate), 3-4 krastavca, četvrtina šolje vlašca, veza mladog luka. Za preliv: sok od 2 limuna, četvrtina šolje maslinovog ulja, 2 kašike sirćeta, 2 čena belog luka, mala zelena ljuta paprika, trećina šolje vlašca (po želji), četvrtina šolje oraha ili indijskih oraha, šolja svežih listova bosiljka, šolja svežeg spanaća, trećina šolje nutritivnog kvasca, kašičica soli.
Priprema:
Sve sastojke za salatu sitno iseckajte i stavite u jednu veliku činiju. Tečne sastojke za preliv dodajte u blender, a zatim prelijte preko suvih i promešajte. Poslužite uz tortilja čips ili prepečeni tost.

Top 10 najpopularnijih recepata u 2022. godini

1. Sugo
2. Sinsinati čili
3. Piletina "oženi me"
4. Brze palačinke
5. Pita od manga
6. Salata "zelena boginja"
7. Salata Dženifer Aniston
8. Grajnder sendvič
9. Sendvič Bele Hadid
10. Špageti "meda"