Magazin
PRAZNIČNE ŠNENOKLE! Starinska poslastica kojoj niko ne može da odoli
Sastojci:
pet jaja
1 l mleka
100 g šećera
kašičica i po ekstrakta vanile
prstohvat soli
Priprema:
Odvojte belanca od žumanaca, a mleko stavite da se kuva na umerenoj vatri. Kada provri dodajte ekstrakt vanile. Belanca malo posolite pa umutite u čvrst sneg uz dodatak dve kašike šećera, a žumanca umutite s preostalim šećerom.
U vrelo mleko stavljajte po kašiku belanaca, okrećite ih kašikom pa vadite sa strane. Pomerite mleko s vatre. Nekoliko kašika vrućeg mleka sipajte u umućena žumanca, a onda celu smesu uz stalno mešanje sipajte u šerpu s mlekom.
Vratite ih na vatru i kuvajte još malo mešajući da dobijete gust fil. Servirajte po želji, u posebnu činiju po dve-tri šnenokle sa malo fila ili sav fil prelijte preko šnenokli. Preko možete da prelijete i čokoladom.
bonus video: