Autor: Informer.rs

30.12.2022.

11:04

Foto: Shutterstock

Magazin

PRAZNIČNE ŠNENOKLE! Starinska poslastica kojoj niko ne može da odoli

Sastojci:

pet jaja
1 l mleka
100 g šećera
kašičica i po ekstrakta vanile
prstohvat soli

Informer

Šnenokle

Priprema:


Odvojte belanca od žumanaca, a mleko stavite da se kuva na umerenoj vatri. Kada provri dodajte ekstrakt vanile. Belanca malo posolite pa umutite u čvrst sneg uz dodatak dve kašike šećera, a žumanca umutite s preostalim šećerom.

U vrelo mleko stavljajte po kašiku belanaca, okrećite ih kašikom pa vadite sa strane. Pomerite mleko s vatre. Nekoliko kašika vrućeg mleka sipajte u umućena žumanca, a onda celu smesu uz stalno mešanje sipajte u šerpu s mlekom.

Vratite ih na vatru i kuvajte još malo mešajući da dobijete gust fil. Servirajte po želji, u posebnu činiju po dve-tri šnenokle sa malo fila ili sav fil prelijte preko šnenokli. Preko možete da prelijete i čokoladom.

bonus video: