Autor: Informer.rs

06.01.2023.

13:45

Foto:

Magazin

BOŽIĆNA ČESNICA! Stari recept koji MORATE da ISPROBATE!

Sastojci:

Kilogram brašna
1/2 l mleka
Jedan svež kvasac
2 jaja
Malo soli

Informer

Priprema:

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

Nakon što se testo dobro umesi, pokrite ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić. Pecite česnicu u podmazanom plehu.

Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili za dekoraciju možete napraviti tvrđe testo od brašna i vode, ukrase narežete, pravite po želji i nalepite na božićni kolač.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle 10 minuta smanjite na 170 stepeni i pecite dok ne bude gotova.