Foto:
Magazin
VASINA TORTA! STARINSKI RECEPT sa kojim NE MOŽETE da POGREŠITE!
Sastojci:
5 jaja
5 kašika šećera
kašika brašna
6 kašika mlevenih oraha
Za fil:
sedam žumanaca
170 g šećera
100 g čokolade
200 ml mlevenih oraha
100 ml mleka
150 g maslaca
rendana kora pomorandže
Za šam:
četiri belanceta Informer
200 g šećera
120 ml vode
prstohvat soli
Priprema:
Belanca izmiksati u čvrst šam sa šećerom, pa dodavati jedno po jedno žumance i sve dobro umutiti. Zatim umešati brašno i orahe, izliti u podmazan kalup, te peći u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta. Žumanca pomešati sa sedam kašika šećera i kuvati na pari dok smesa ne počne da se zgušnjava.
Zatim dodati prethodno istopljenu čokoladu i koru pomorandže. Mleko zagrejati sa preostalim šećerom, preliti orahe i staviti sa strane. Maslac izmiksati mikserom, dodati smesu od žumanaca i orahe, mutiti još minut-dva, te ohladiti i rasporediti preko kore. Za šam skuvati sirup od šećera i vode, a belanca ulupati u šam sa malo soli. Pomešati i miksati još dva minuta. Ukrasiti tortu, ohladiti i poslužiti.