16.01.2023.

14:20

Foto: Shutterstock

Magazin

RIŽOTO sa CVEKLOM! Najbolje iz Italije za vašim stolom!

Sastojci:

Za rižoto:

2 pečene veće cvekle

mali crveni luk

3 kašike maslinovog ulja

2 dl pirinča kratkog zrna

1 dl crnog vina

7 dl bujona

3 pune kašike sveže narendanog parmezana

15 g putera

so, biber

Za služenje (po želji):

feta ili jači kozji ili ovčiji sir

timijan

krupno seckani orasi

Informer

Rižoto sa cveklom

Priprema:

Iseckajte cveklu na kockice, dodajte 2-3 čena neoljuštenog belog luka, posolite, dodajte maslinovo ulje i pecite oko 25 minuta na 200 stepeni. Kad je cvekla pečena, izmiksajte je zajedno sa istisnutim belim lukom. Stavite bujon da proključa i ostavite na ringli da lagano vri sve vreme. Propržite luk, dodajte pirinač i promešajte. Smanjite temperaturu i dodajte vino, mešajte dok ne ispari, a zatim dodajte kutlaču po kutlaču supe i kuvajte uz povremeno mešanje oko desetak minuta. Kad su zrna fino nabubrila, ali da su i dalje čvrsta (oko 15 minuta od početka kuvanja), dodajte puter i narendan sir, još malo supe i promešajte. Dodajte so i biber po potrebi, sklonite sa ringle, poklopite i ostavite nekoliko minuta da se odmori. Poslužite uz sir, timijan i orahe.

Prijatno!