Magazin
RIŽOTO sa CVEKLOM! Najbolje iz Italije za vašim stolom!
Sastojci:
Za rižoto:
2 pečene veće cvekle
mali crveni luk
3 kašike maslinovog ulja
2 dl pirinča kratkog zrna
1 dl crnog vina
7 dl bujona
3 pune kašike sveže narendanog parmezana
15 g putera
so, biber
Za služenje (po želji):
feta ili jači kozji ili ovčiji sir
krupno seckani orasi
Priprema:
Iseckajte cveklu na kockice, dodajte 2-3 čena neoljuštenog belog luka, posolite, dodajte maslinovo ulje i pecite oko 25 minuta na 200 stepeni. Kad je cvekla pečena, izmiksajte je zajedno sa istisnutim belim lukom. Stavite bujon da proključa i ostavite na ringli da lagano vri sve vreme. Propržite luk, dodajte pirinač i promešajte. Smanjite temperaturu i dodajte vino, mešajte dok ne ispari, a zatim dodajte kutlaču po kutlaču supe i kuvajte uz povremeno mešanje oko desetak minuta. Kad su zrna fino nabubrila, ali da su i dalje čvrsta (oko 15 minuta od početka kuvanja), dodajte puter i narendan sir, još malo supe i promešajte. Dodajte so i biber po potrebi, sklonite sa ringle, poklopite i ostavite nekoliko minuta da se odmori. Poslužite uz sir, timijan i orahe.
Prijatno!