02.02.2023.

12:41

Foto: Shutterstock

Magazin

RIŽOTO SA PARMEZANOM! Pravi se sa belim vinom, a najbolje je što bi i početnik umeo da ga spremi!

Bliži nam se Dan zaljubljenih, a ukoliko svojoj značajnijoj polovini želite da pripremite ukusan ručak ili večeru, ovaj rižoto sa parmezanom je odličan izbor:

SASTOJCI:

  • maslinovo ulje
  • glavica crnog luka
  • dva čena belog luka
  • šolja pirinča
  • 100 ml belog vina
  • litar i po bistre supe
  • šolja i po parmezana
  • komadić maslaca
  • so, biber, peršun

PRIPREMA:

Crni luk sitno iseckati, pa propržiti u većem tiganju na zagrejanom maslinovom ulju. Dodati izgnječeni beli luk i mešati još minut. Dodati pirinač, pržiti uz mešanje dva minuta, te preliti vinom i krčkati dok alkohol ne ispari. Preliti sa dve kutlače supe i na jakoj vatri neprekidno mešati dok pirinač ne upije svu tečnost. Postupak ponavljati dok se ne potroši sva supa. Umešati parmezan i maslac, posoliti i pobiberiti, sve dobro sjediniti, te posuti peršunom i odmah poslužiti.