Autor: Informer.rs

02.02.2023.

16:34

Foto: Pixabay

Magazin

PITA SA JABUKAMA! Omiljeni recept iz detinjstva

Sastojci:

ZA PITU

500 g kora za pitu (tankih)
1,5 kg jabuka (izrendanih)
5 kašika prezli
15 kašika šećera
1 dl ulja
0,5 dl kisele vode
malo cimeta i šećera u prahu

ZA PRELIV

4 kašike šećera
1 dl vode

Informer

Jabuke

Priprema:

Izrendajte jabuke i iscedite ih rukama od dodatne tečnosti. Izmešajte jabuke, šećer, prezle i nešto ulja – ovo će biti fil za vašu pitu. Razvijte koru za pitu i poprskajte je sa dve kašičice ulja i kašičicom kisele vode. Stavite i drugu koru i ponovite postupak, a zatim i treću.

Duž ivice kore postavite fil (trebalo bi da podelite fil na 5-6 delova), pospite sa malo cimeta, ili po želji možete dodati i iseckani orah, i uvijajte dok ne dobijete rolat valjkastog oblika. Dobijeni rolat stavite u posudu obloženu papirom za pečenje i prelijte ga jednom kašičicom ulja. Nastavite postupak dok ne popunite celu posudu, otprilike 5-6 rolata.

Pita sa jabukama peče se oko 20 minuta na temperaturi od 200 stepeni. U međuvremenu pripremite preliv tako što ćete pomešati vodu i šećer i ostaviti ih da proključaju. Ispečenu pitu od jabuka prelijte vrelim prelivom i ostavite je da se ohladi i upije tečnost. Nakon toga isecite je na komade prigodne za posluženje i pospite šećerom u prahu.