Autor: Informer.rs

14.03.2023.

12:10

Foto:

Magazin

TRIKOVI IZ 1942. GODINE ZA SAVRŠENO KUVANA JAJA! Iskusna kuvarica otkrila TAJNU koju niko nije znao

Zanimljivo je da je Meri smatrala da se kuvana jaja uopšte ne kuvaju.

- Onog trenutka kada u vrelu vodu stavite jaje​​​​​​​, žumance ostaje sirovo, a belance je odmah kuvano. Cilj je da se sve komponente jajeta kuvaju u isto vreme na isti način - rekla je Meri, koja je preminula 1992. godine, ali njene knjige i danas izazivaju veliko interesovanje.

Tako su pre nekoliko godina izdavači pripremili reizdanje njene knjige "Kako kuvati vuka" iz 1942. godine, gde govori o metodama koje koristimo pri kuvanju jaja i zašto su pogrešne. Prema njenim rečima, postoje dve alternative koje postižu najbolje rezultate:

1. Prelijte jaje hladnom vodom pre nego što ga stavite u vruću

Da ne bi pucala ljuska, predlaže da jaje prvo prelijete hladnom vodom, pa tek onda stavite u ključalu vodu. Ostavite je na niskoj temperaturi koliko god želite, a Fišer napominje da će se na ovaj način kuvati jednako brzo kao ključala voda, ali će biti bolje kuvana.

Informer

Kuvana jaja

2. Stavite jaje u hladnu vodu i brzo ga zagrejte

Za drugu metodu predlaže da jaje potopite u hladnu vodu u malom loncu, koji brzo zagrejete, a čim provri, jaje je spremno za konzumaciju. Međutim, kasnije je priznala da postoji nedostatak, jer je teže očistiti ljusku od jajeta ako koristite njene metode.

Osim toga, jaja se na ovaj način meko kuvaju, a zbog zdravstvene bezbednosti danas svi stručnjaci preporučuju tvrdo kuvana jaja, posebno za malu decu, preneo je Miror.