Autor: Informer.rs

30.03.2023.

14:25

Foto: Printscreen You Tube Jamie Oliver

Magazin

GIBANICA PO RECEPTU DŽEJMIJA OLIVERA! Super kombinacija od sira i spanaća, a evo kako da imate HRSKAVU koricu (VIDEO)

Sastojci: 

100 g pinjola 
5 jaja 
300 g feta sira 
50 g čedar sira
1 kašičica origana
700 g spanaća 
prstohvat muskatnog oraščića
1 limun 
malo putera
ljuta mlevena paprika  

Informer

Gibanica

Priprema:

Propržite pinjole u suvom tiganju nekih 3-4 minuta. U posudi pomešajte jaja, feta sir, rendani čedar sir, posolite, pobiberite i pospite origano. Dodajte pinjole i grubo promešajte.

U tiganju zagrejte malo ulja, pa stavite spanać (300 g), posolite i pospite muskatni oraščić. Kada "uvene" dodajte preostali spanać, rendanu koru limuna i malo putera. Sklonite sa šporeta. Uzmite veći deo pek papira i zgužvajte ga, pa dobro pokvasite. Iscedite i stavite na radnu površinu. Nauljite, pa rasporedite 4 kore, tako da oblikujete pravougaonik (2 gore i 2 dole, neka se malo preklapaju).

Nauljite i pospite malo ljute mlevene paprike. Tako poređajte još jedan red, a onda ponovite još jedan.

Spanać dodajte u smesu sa jajima i promešajte. U tiganj gde je bio spanać stavite kore sa sve pek papirom i pritisnite malo da oblože dno i ivice, ali i da vire iz tiganja. Sipajte smesu unutra, pa izrendajte još malo čedar sira preko.

Zatvorite korama koje vire iz tiganja (bez pek papira, njega isecite). Ostavite na šporetu 2 minuta na jakoj vatri da uhvati koricu, pa stavite gibanicu u zagrejanu rernu na 200 oko 20 minuta.