Foto: Shutterstock
Magazin
SARMICE od ZELJA! Bakin klasik za sva vremena!
Sastojci:
3 veze zelja (dvadesetak većih listova)
500 g mešanog mlevenog mesa
glavica luka
četvrtina srednjeg korena celera
40 g pirinča
manja suva svinjska koska, 250-300 g
kašika masti ili 50 ml ulja
kašičica soli
četvrtina kašičice bibera
pola kašičice slatke mlevene paprike
Informer
Priprema:
Pirinač naliti sa 120 ml vode, kad provri, kuvati par minuta, pa poklopiti i ostaviti na isključenoj ringli da upije ostatak vode. Prodinstati luk, dodati meso i rendani celer i dinstati zajedno par minuta. Skloniti sa ringle, dodati skuvan pirinač, malo bibera i mlevene paprike. Zelju istanjiti dršku, pa preliti vrelom vodom i ostaviti poklopljeno nekoliko minuta da omekša. Na naličje lista staviti punu kašiku fila, preklopiti levu i desnu stranu lista preko fila ka sredini, pa umotati sarmicu. Ređati ih u šerpu, jednu do druge zajedno sa komadima suvih kostiju. Naliti vodom da ogreznu, kuvati do vrenja, a onda na tihom, poklopljeno, oko sat vremena. Servirati uz kiselo mleko.
Prijatno!