Autor: Informer.rs

10.04.2023.

11:00

Foto: Shutterstock

Magazin

ISKUSNE DOMAĆICE OTKRIVAJU TRIK: Evo kako napraviti sočno mleveno meso bez dodavanja masnoće!

Ako pripremate sarmu ili musaku, verovatno znate koliko je važno da mleveno meso bude savršeno pripremljeno. Međutim, ako ga predugo pržite, meso može postati gumeno i bez ukusa. Na sreću, iskusne domaćice znaju trik koji im pomaže da obezbede savršenu mešavinu.

Informer

Taj trik je dodavanje sode bikarbone u mleveno meso. Soda bikarbona pomaže u razgradnji proteina u mesu, čineći ga nežnijim i sočnijim. Pored toga, pomaže u uklanjanju kiselosti, koja mesu često daje gorak ukus.

Da bi izbegle bljutavu i gumenu govedinu pri prženju mlevenog mesa za sarmu ili musaku, iskusne domaćice pribegavaju malo poznatom triku - sodi bikarboni. Naime, na oko pola kilograma mesa potrebno je posipati trećinu kašičice sode bikarbone i lagano promešati smesu, a zatim ostaviti da odstoji petnaestak minuta. Kada propržite meso u tiganju na srednjoj temperaturi videćete da je isprženo bez viška tečnosti.

Ovaj trik se zasniva na jednostavnoj hemijskoj reakciji – soda bikarbona podiže pH vrednost mesa i sprečava da se protein previše snažno veže u mesu. Zbog toga se višak vode ne istiskuje, meso ostaje mekano i dobija lepu braonkastu boju. Ovaj trik se može primeniti i na meso isečeno na komade, na primer za čorbe, a zatim na pola kilograma mesa potrebno je oko 1 kašičica sode bikarbone.

Informer

Soda bikarbona

Preporučuje se da se soda prvo pomeša sa par kašičica vode kako bi se lakše namazala po mesu. Važno je naglasiti da ne treba produžavati vreme zadržavanja sode bikarbone na mesu, jer to neće pojačati njegovo dejstvo.