Autor: Informer.rs

08.04.2023.

15:11

Foto: Shutterstock

Magazin

7 SAVETA ZA SAVRŠENO TESTO! Provereno uspeva svima - idealno za sva peciva

1. Odabir sastojaka

Koristite sveže i kvalitetne sastojke. Za većinu vrsta testa potrebni su brašno, so, maslac ili ulje, šećer (ako je potrebno), kvasac ili prašak za pecivo i tečnost (voda, mleko ili jaja).

2. Količina sastojaka

Pridržavajte se tačne količine sastojaka navedene u receptu. Čak i male promene u odnosu sastojaka mogu uticati na konačni rezultat.

3. Sastojci na sobnoj temperaturi

Ako je moguće, pustite sastojke da dođu na sobnu temperaturu pre mešanja. To će pomoći u ravnomernom mešanju sa drugim sastojcima i boljem uspehu testa.

Informer

Testo

4. Mešanje

Mešajte testo ravnomerno i pažljivo. Za testo od kvasca, potrebno je duže vreme mešanja kako bi se stvorio gluten. Testo treba biti glatko i elastično, a ne previše suvo ili previše vlažno.

5. Mirovanje testa

Nakon mešanja, testo treba ostaviti da odmori na toplom i suvom mestu. To će omogućiti da se testo diže i postane mekše.

6. Pečenje

Pazite da rerna bude pravilno zagrejana pre nego što ubacite testo. Takođe je važno da pratite vreme pečenja u receptu i pazite da ne prepečete testo.

Informer

7. Hlađenje

Nakon pečenja, testo treba pustiti da se ohladi pre nego što ga isečete ili poslužite. Ovo će omogućiti testu da se učvrsti i neće se raspadati.

Međutim, ne zaboravite da se svako testo razlikuje, pa ćete možda trebati da prilagodite postupak u zavisnosti od vrste testa koju pripremate.