Magazin
KAKO ISKORISTITI VASKRŠNJA JAJA? Salata može da stoji 5 dana u frižideru
- Ukrašavanje kuvanih jaja je veoma važan događaj kome se najviše raduju deca. Uvek se skuva veća količina jaja, neka se polupaju tokom kuvanja, poneko pukne prilikom ukrašavanja, a mnogo polupanih jaja ostane posle Vaskrsa nepojedenih - kaže nutricionista Mirković.
Razbijena jaja treba držati u frižideru, a jednostavna i ukusna jela i predjela možete veoma brzo napraviti od preostalih jaja.
Salate i predjela
Salata sa kuvanim jajima i krompirom
Napraviti krompir salatu, pa u činiju ređati red krompir salata, pa preko kuvana jaja isečena na kolutove i tako nastaviti u dva – tri reda.
Svaki red posebno posoliti i preliti dresingom od vode, sirćeta, soli, majoneza, pavlake i ako želite dodajte senf. Biber dodati po ukusu.
Salata može da stoji u frizidru do 5 dana.
Salata od jaja i mladog luka
Kuvana jaja iseći na kockice, mladi luk na kolutiće, ređati neizmenično i svaki red preliti dresingom. Rok trajanja 5 dana u frižideru.
Salata sa jajima, šunkom i kiselim krastavcima
Kuvana jaja iseći na kockice, sunku na kockice a kisele krastavce na kolutice. Izmešati, posoliti i preliti dresingom. Rok trajanja u frižideru 5 dana.
Salata od kuvanih jaja i karfiola
Karfiol isecite na cvetiće i kratkotrajno probarite u kipućoj vodi. Procedite, isperite hladnom vodom i ređajte neizmenično kuvana jaja i cvetice od kuvanog karfiola.
Rok trajanja 5 dana u frižideru
Pašteta od kuvanih jaja
Kuvana jaja izrendajte, dodajte so, biber i izmešajte sa mešavinom, pavlake i majoneza. Rok trajanja 5 dana u frizideru.
Punjena jaja
Kuvano jaje iseći na polovinu, žumanca izgnječiti, dodati začine i majonez, pavlaku, senf. Ostaviti da se fil ohladi I ukrasnim špricom puniti jaja.
Jela
Musaka od kuvanih jaja sa krompirom (tikvicama, plavim patlidžanom).
Napraviti musaku od krompira, a umesto mesa staviti kolutove kuvanih jaja, malo seckane slanine ili kolutiće kobasica.
Pohovana jaja
Kuvana jaja očistite, stavite u vodu, brašno, umućena jaja i prezle. Pržiti na vrelom ulju. Servirati uz razno povrće, krompir, sososve tople i hladne.