Magazin
DOMAĆI SOMUN! Nikada više ga ne kupujte u prodavnici - napravite sami kod kuće!
Sastojci:
900 g brašna
300 ml toplog mleka
300 ml tople vode
20 g soli
20 g svežeg kvasca ili 10 g suvog kvasca
maslinovo ulje
seckanog peršuna
Priprema:
Pomešati brašno i so i dodati dobro izmrvljeni kvasac. U to dodajte mleko i vodu i zamesite meko testo. Pokrijte posudu krpom ili poklopcem i ostavite da naraste.
Nakon što je testo naraslo, izvadite testo iz činije i stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Podelite ga na osam delova i od njih pravite kuglice. Svaku razvucite tako da bude oko 20 cm u prečniku.
Svaki komad propržite u tiganju sa obe strane dok se somun ne naduva i ne dobije zlatnu boju. Na kraju svaki somun premažite maslinovim uljem pomešanim sa seckanim peršunom.