Magazin
DOMAĆE NJOKE u BOLONJEZE SOSU! Tope se u ustima!
Sastojci:
Za njoke:
0,5 kg oljuštenog belog krompira
120-150 g brašna, plus za radnu površinu
žumance
prstohvat soli
Za bolonjeze sos:
kašika maslinovog ulja
crni luk
crvena paprika
čen belog luka
400 g pelat paradajza
kašičica sušenog ili šaka svežeg bosiljka
125 g mocarele
Priprema:
Krompir skuvati u posoljenoj vodi, ispasirati, dodati prstohvat soli, jedno žumance i postepeno dodavati brašno, sve vreme ga mešajući i meseći. Formirano testo podeliti na četiri dela, pa svaki deo razvaljati u pantljiku debljine oko 1,5cm, dlanovima rolajući o radnu površinu. Dobijene pantljike iseći na njoke dužine oko 2 cm. Svaku njoku po želji pritisnuti o rebrastu površinu ili o viljušku ili ostaviti glatkim. Spuštati ih u dosta provrele vode i vaditi ih rešetkastom kašikom čim isplivaju. Za bolonjeze sos prodinstajte naseckani luk i sitno seckanu papriku pet minuta. Dodajte izgnječeni beli luk, pržite ga minut, pa dodajte seckan paradajz i začinite. Kuvajte 10-ak minuta i povremeno promešajte. Dodajte skuvane njoke, bosiljak i premestite u veliku vatrostalnu posudu. Pospite njoke razmrvljenom mocarelom i pecite do deset minuta, sve dok sir ne dobije mehuriće i zlatnu boju.
Prijatno!