Magazin
ZDRAVO I NE GOJI! Kremasti rižoto od tikvica
2 šolje pirinča
250 g rendanih tikvica
pola seckanog luka
4 kašike maslinovog ulja
četvrtina šolje belog vina
200 ml povrtnog bujona
4 kašike parmezana
2 kašike putera
1,5 kašika bosiljka
so, biber, malo šafrana za boju
Priprema:
Ocedite višak tečnosti iz tikvica, pa u tiganju na zagrejano ulje stavite tikvice, posolite, promešajte i poklopite.
Kuvajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Po potrebi dodajte nekoliko kašika vode.
U šerpi na ulju prodinstajte crni luk oko 2 minuta. Dodajte pirinač i mešajući upržite još 2 minuta.
Zatim dodajte vino i kuvajte dok potpuno ne ispari. Sipajte bujon preko pirinča i kuvajte na tihoj vatri oko 20 minuta, odnosno dok ne bude gotov.
Dodajte bosiljak, puter i parmezan i dobro promešajte. Na kraju dodajte tikvice, posolite i pobiberite po želji.
Prijatno!