Magazin
PITA SA KROMPIROM I ČVARCIMA! Pa da li je potrebno više reći - odmah napravite ovo preukusno savršenstvo!
Ukoliko ste ljubitelji pita, na sami pomen ovog specijaliteta sa krompirom i čvarcima, poći će vam voda na usta.
SASTOJCI:
- pakovanje kora za pitu
- kilogram mladog krompira
- šolja sitnijih čvaraka
- četiri jajeta
- veće žumance
- kašika-dve mleka
- 180 g kisele pavlake
- malo majčine dušice
- so, biber
PRIPREMA:
Krompir dobro oprati i po potrebi oguliti, pa staviti u šerpu, naliti vodom i kuvati na umerenoj vatri 20 minuta. Ocediti, prohladiti, iseći na kocke i staviti u veću činiju. Jaja umutiti sa kiselom pavlakom, majčinom dušicom, malo soli i bibera, te dodati u činiju sa krompirom. Umešati čvarke i sve dobro sjediniti. Prvu koru premazati uljem, odozgo staviti drugu koru, pa filovati smesom od krompira i urolati. Postupak ponavljati dok ima materijala. Staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Umutiti žumance sa malo mleka, premazati pite, pa peći u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.