14.05.2023.

17:07

Foto: Shutterstock

Magazin

TIKVICE ZA JAČE KOSTI! Napravite rižoto, hrskave štapiće i punjene lađice!

Proleće je sezona ukusnih tikvica, koje se mogu pripremiti na sto načina. Pored toga što su među povrćem koje je najlakše uzgajati i pripremati u kuhinji, tikvice imaju niz prednosti za vaše zdravlje. Mogu se pohvaliti i dragocenim sastojcima koji štite od srčanog i moždanog udara, smanjuju visok nivo holesterola, snižavaju pritisak, poboljšavaju probavu i pomažu pri mršavljenju. Bilo da ih jedete kuvane ili sirove, dobićete sve neophodne vitamine i minerale, posebno važne tokom meseci kada naše telo traži laganu, niskokaloričnu hranu.

Reč je o voću

Tikvice, kao i sve tikve, potiču iz Centralne i Južne Amerike, a kao jestive biljke prvi put u Evropi pomenute su u Italiji 1901. godine. Mada se smatra povrćem, tikvica je botanički klasifikovana kao voće, a potiče iz porodice Cucurbitaceae, zajedno sa biljkama kao što su dinje, lubenice, krastavci i bundeve.

Informer

Tikvice su bogate vitaminima A, B, C i K

Zdravstvene prednosti

  • deluju protivupalno
  • povećavaju nivo energije
  • pomažu u mršavljenju
  • snižavaju nivo holesterola
  • čiste creva od toksina
  • sprečavaju bolesti prostate
  • poboljšavaju probavu
  • podstiču libido
  • čine kožu zdravijom

Bogate su vitaminima A, B, C, K, kao i manganom i kalijumom. Mangan se skladišti u bubrezima, jetri, pankreasu i doprinosi zdravlju kostiju. Neka istraživanja su pokazala da u kombinaciji sa kalcijumom može da ublaži menstrualne simptome. Takođe doprinosi zdravlju štitne žlezde, dok kalijum održava ravnotežu tečnosti i elektrolita u telu. Pored toga, snižava krvni pritisak, što utiče na širenje krvnih sudova u telu.

Srce, oči, koža...

Kada su često na meniju, tikvice hrane telo dijetalnim vlaknima koja sprečavaju zatvor i podstiču varenje. Najvažnije vlakno koje možemo pronaći u ovoj posebnoj hrani je pektin, koji učestvuje u snižavanju nivoa holesterola. Ovo povrće pomaže kod mršavljenja (u 100 grama se nalazi tek 16,7 kalorija), ali ima i antiinflamatorno dejstvo. Smanjuje zapaljenjske procese i simptome crevnih oboljenja, kao što su sindrom iritabilnog creva, Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

Informer

Stručnjaci ih posebno preporučuju deci zbog razvoja kostiju

Pokazalo se da karotenoidi iz ovog povrća (lutein, zeaksantin i beta karoten) pružaju dobru zaštitu od srčanih bolesti i doprinose zdravlju očiju i kože. Mnoge studije takođe garantuju zaštitu od nekih vrsta raka, kao što je rak prostate. Stručnjaci ga posebno preporučuju deci, jer je osim za razvoj kostiju, ključan i za razvoj zuba.

Za trpezom

Za pripremu tikvica vam je potrebno relativno malo vremena, a ako ih kuvate, pečete ili grilujete, za to vam ne treba više od desetak minuta. Možete ih i sirove dodati u salate, pridružiti drugom kuvanom povrću ili zapeći u rerni, lagano propržiti na maslinovom ulju, jesti pohovane, izrendane dodati kao prilog palačinkama, mafinima ili kroketima od krompira. U nekim delovima sveta cvet tikvice važi za posebni delikates i služi se kao prilog jelima, pohovan ili punjen.

Informer

Rižoto sa tikvicama
Rižoto sa tikvicama

Sastojci: 2 šolje pirinča, 250 g rendanih tikvica, pola seckanog luka, 4 kašike maslinovog ulja, četvrtina šolje belog vina, 200 ml bujona, 4 kašike parmezana, 2 kašike putera, 1,5 kašika bosiljka, so, biber, malo šafrana za boju.
Priprema: Ocedite višak tečnosti iz tikvica, pa u tiganju na zagrejano ulje stavite tikvice, posolite, promešajte i poklopite. Kuvajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Po potrebi dodajte nekoliko kašika vode. U šerpi na ulju prodinstajte crni luk oko 2 minuta. Dodajte pirinač i mešajući upržite još 2 minuta. Zatim dodajte vino i kuvajte dok potpuno ne ispari. Sipajte bujon preko pirinča i kuvajte na tihoj vatri oko 20 minuta, odnosno dok ne bude gotov. Dodajte bosiljak, puter i parmezan i dobro promešajte. Na kraju dodajte tikvice, posolite i pobiberite po želji.

Informer

Hrskavi štapići
Hrskavi štapići

Sastojci: 2 srednje mlade tikvice, 2-3 jajeta, po potrebi brašno, 1-2 kašičice slatke ili ljute mlevene paprike, 1-2 čena belog luka, po potrebi prezle, so i biber.
Priprema: Operite tikvice (ne morate da ih gulite) i isecite na dugačke štapiće. U činiji pomešajte brašno, mlevenu slatku ili ljutu papriku, sitno seckani beli luk. U drugoj posudi umutite jaja sa dodatkom soli i bibera. U treću posudu stavite prezle. Svaki štapić tikvice uvaljajte u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle. Obložite nauljen pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 250 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok ne porumene.

Informer

Punjene lađice

Punjene lađice

Sastojci: 2 tikvice, 1 paprika, 250 g mlevenog mesa, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 2 kašike koncentrata paradajz, 100 ml pasiranog paradajza, 2 kašike ulja, so, biber, origano, 50 g sira za posipanje
Priprema: Tikvice iseći napola poput lađe, izdubiti i izvaditi meso i usitniti. Propržiti luk, beli luk, pa dodati mleveno meso, papriku i meso tikvica. Nakon pet minuta prženja dodati paradajz, začiniti i dinstati još nekoliko minuta. Smesom napuniti tikvice, posuti sirom, složiti u vatrostalnu posudu i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta.