Autor: Informer.rs

23.05.2023.

09:00

Foto: Printscreen You Tube Dine_with_noxcy

Magazin

ČUPAVCI SA JAGODAMA Vazdušasti desert koji se topi u ustima (VIDEO)

Čupavci, kolač poreklom iz Engleske, poznati su pod nazivom Lamington.

Nazvani su po lordu Lamingtonu čiji je kuvar još u 19. veku osmislio ovaj kolač. Kuvar nije imao ideju šta da posluži gostima uz popodnevni čaj, pa se na brzinu snašao. On je biskvit od vanile ispečen dan ranije isekao na kocke, umočio ih u laganu čokoladnu glazuru i uvaljao u kokosove mrvice. Gosti su bili oduševljeni, i odmah zatražili recept. Postoji još mnogo teorija o nastanku ovog kolača, a njegov recept je opstao do danas.

Mi vam predlažemo da napravite neodoljivu prolećnu verziju ovog kolača, sa džemom od jagoda.

Sastojci:

Za koru:

3 jajeta
70 g šećera
60g brašna
25ml ulja za kuvanje
1 kašičica ekstrakta jagode 
Za punjenje: 
100g džema od jagoda
75 g tople vode
pink farba za hranu
kokos

Informer

Priprema:

Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca penasto umutite sa šećerom.

Belanca umutite zasebno u čvrst šne.

Pomešajte obe smese, pa dodajte kašičicu ekstrakta jagode i prosejano brašno. Zatim lagano promešajte. 

Dobijenu smesu  stavite u tepsiju obloženu pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko 25 minuta. Toplu vodu pomešajte sa bojom za hranu. 

Biskvit isecite na kvadrate, pa uzmite jedan kvadrat, premažite džemom sa jedne strane, pa preklopite drugim kvadratom, opet premažite džemom i preklopite trećim kvadratom. Uvaljajte u obojenu vodu, pa u kokos.