Autor: Informer.rs

07.06.2023.

19:00

Foto: Shutterstock

Magazin

KOJA JE NAJBOLJA PASTA BOLONJEZE? Vrhunski kuvar otkriva kako postići bogat ukus

Tajni recept otkriva Stefano Ćila, poznati kuvar koji vodi britanski restoran Bankone. On kaže da za mirisne i ukusne bolonjeze postoji samo jedan precizan recept.

Stefano objašnjava da treba obratiti posebnu pažnju na odabir mesa pri čemu prednost treba da imaju komadi sa malo većim procentom masnoće.

Idealna je mešavina govedine i svinjetine, objašnjava kuvar, a meso treba dinstati barem tri sata kako bi se se razvio prepoznatljiv, bogat ukus.

Špagete su najbolja testenina uz bolonjeze umak. 

Informer

Bolonjeze

Za špagete bolonjeze potrebno je:

1 kg govedine
250 g svinjetine
1,5 l pasiranog paradajza
200 ml crnog vina
100 ml maslinovog ulja
1 luk
2 šargarepe
100 g celera
grančica ruzmarina
so, biber
testenina

Priprema:

Prilikom pripreme najpre narežite povrće na male kockice pa ga prodinstajte na maslinovom ulju. Dodajte grančicu ruzmarina i kuvajte na srednjoj vatri oko 5 minuta.

Zatim dodajte meso, so i biber, te pojačajte vatru i kuvajte uz povremeno mešanje dok meso ne uhvati boju. 

Uklonite ruzmarin, dodajte crno vino i pustite da alkohol ispari pa dodajte pasirani paradajz i sve kuvajte na laganoj vatri tri i po sata, uz mešanje na svakih petnaestak minuta.

Pri kraju kuvanja skuvajte testeninu, ocedite.

Pomešajte je sa umakom i pospite parmezanom.