Autor: Informer.rs

14.06.2023.

15:00

Foto: Shutterstock

Magazin

NAJLEPŠE KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinski desert koji nas vraća u detinjstvo

Sastojci:

500 g krompira (oljuštenog i iseckanog na kockice)
150 g brašna
1 jaje
Prstohvat soli
12 šljiva (oljuštenih i očišćenih)
1 kašika prezli
2 kašike putera
Šećer i cimet (opciono)
Prezle i puter za posluživanje

Informer

Knedle sa šljivama

Priprema:

Kuvajte iseckan krompir u posoljenoj vodi dok ne omekša. Ocedite ga i ostavite da se ohladi nekoliko minuta.

U većoj posudi, izgnječite kuvani krompir. Dodajte brašno, jaje i prstohvat soli. Sve dobro izmešajte da se sastojci sjedine i formiraju testo.

Na radnoj površini posutoj brašnom, razvaljajte testo u tanku koru debljine oko 1 cm. Isecite koru na kvadrate veličine 8x8 cm.

Na svaki kvadrat stavite po jednu šljivu, pa pažljivo zamotajte testo oko šljive i oblikujte knedlu. Ponovite ovaj korak dok ne potrošite sve šljive i testo.

U većem loncu, prokuvajte vodu sa malo soli. Dodajte knedle u ključalu vodu i kuvajte ih oko 10-12 minuta, dok ne isplivaju na površinu. Pažljivo izvadite knedle iz vode i ostavite ih da se ocede.

Otopite puter na srednjoj vatri. Dodajte prezle i pržite ih nekoliko minuta dok ne postanu lagano zlatno smeđe.

Posluživanje:

Stavite knedle na tanjir i prelijte ih rastopljenim puterom i prezlama. Ako želite, možete ih posuti šećerom i cimetom. Uživajte u toplim knedlama sa šljivama!