Foto: Shutterstock
Magazin
NAJLEPŠE KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinski desert koji nas vraća u detinjstvo
Sastojci:
500 g krompira (oljuštenog i iseckanog na kockice) Informer
150 g brašna
1 jaje
Prstohvat soli
12 šljiva (oljuštenih i očišćenih)
1 kašika prezli
2 kašike putera
Šećer i cimet (opciono)
Prezle i puter za posluživanje
Priprema:
Kuvajte iseckan krompir u posoljenoj vodi dok ne omekša. Ocedite ga i ostavite da se ohladi nekoliko minuta.
U većoj posudi, izgnječite kuvani krompir. Dodajte brašno, jaje i prstohvat soli. Sve dobro izmešajte da se sastojci sjedine i formiraju testo.
Na radnoj površini posutoj brašnom, razvaljajte testo u tanku koru debljine oko 1 cm. Isecite koru na kvadrate veličine 8x8 cm.
Na svaki kvadrat stavite po jednu šljivu, pa pažljivo zamotajte testo oko šljive i oblikujte knedlu. Ponovite ovaj korak dok ne potrošite sve šljive i testo.
U većem loncu, prokuvajte vodu sa malo soli. Dodajte knedle u ključalu vodu i kuvajte ih oko 10-12 minuta, dok ne isplivaju na površinu. Pažljivo izvadite knedle iz vode i ostavite ih da se ocede.
Otopite puter na srednjoj vatri. Dodajte prezle i pržite ih nekoliko minuta dok ne postanu lagano zlatno smeđe.
Posluživanje:
Stavite knedle na tanjir i prelijte ih rastopljenim puterom i prezlama. Ako želite, možete ih posuti šećerom i cimetom. Uživajte u toplim knedlama sa šljivama!