Magazin
LETO NA VAŠEM STOLU Napravite neobične salate, hladne supe i voćni desert
Leto je godišnje doba koje nam donosi pregršt sezonskih plodova - najrazličitije vrste voća i povrća - u kojima možemo da uživamo, a koje nam zauzvrat nude obilje vitamina, minerala, veliki procenat vode i sve elektrolite koje gubimo znojenjem. Sam organizam leti, za vreme vrelih dana, traži hranu koja je lagana za varenje, sa više vlakana, a manjom količinom masnoća i belančevina. So, suhomesnati proizvodi, pržena i masna jela svakako su hrana koju treba izbegavati. Stoga, bacite se na salate, hladne supe i lagane, voćne dezerte.
Tabule
Sastojci: 100 g bulgura, 2 veze peršuna, glavica crvenog luka, 3 paradajza, veza nane, so, biber, 5 kašika maslinovog ulja, limun.
Priprema: Bulgur prelijte sa 100 ml ključale vode i ostavite da nabubri. Paradajz presecite, izvadite sredinu, pa samo "meso" iseckajte na sitne kocke. Sitno iseckajte luk. Listiće peršuna i nane skinite sa stabljika, sitno iseckajte i sjedinite s prethodno iseckanim povrćem. Dodajte nabubreli bulgur, posolite i pobiberite, pa prelijte uljem i limunovim sokom. Sve dobro promešajte, ohladite u frižideru i poslužite.
Meksička salata sa tunom
Sastojci: konzerva crvenog pasulja, 2 konzerve tunjevine, konzerva kukuruza šećerca, crvena paprika, 2 glavice luka, so, biber, maslinovo ulje, jabukovo sirće, ljuti sos po ukusu.
Priprema: Pasulj i kukuruz dobro ocedite da ne ostane sok i stavite u činiju. Dodajte tunjevinu (takođe oceđenu), kao i iseckani luk i papriku. Začinite po želji, dodajte sirće i ulje, pa dobro promešajte.
Piletina sa jagodama
Sastojci: 500 g pilećeg filea, glavica crvenog luka, 200 g jagoda, 2 avokada, 100 g feta-sira (opciono), 150 g sveže rukole ili bebi-spanaća, 100 g golice. Za marinadu i preliv: 100 ml maslinovog ulja, sok od jednog limuna, kašičica origana, kašičica bosiljka, so, biber.
Priprema: Za marinadu pomešajte sve navedene sastojke (ulje, limun i začine). Meso isecite napola po dužini i prelijte delom marinade, pa ostavite pola sata da se marinira. Luk isecite na rebarca, jagode na četvrtine, a avokado na listiće. Piletinu izgrilujte sa obe strane, ostavite malo da odmori, pa isecite na trakice. Na tanjire za serviranje stavite rukolu ili spanać, jagode, luk, zatim trakice mesa, pospite feta sirom, semenkama golice, dodajte avokado i sve obilato prelijte preostalim prelivom i odmah servirajte.
Gaspačo od cvekle
Sastojci: 200 g kuvane cvekle, 600 g paradajza, 50 g crnog luka, 2 čena belog luka, 80 g krastavca, maslinovo ulje, balzamiko sirće, so, biber, 550 ml vode, 70 g sira po ukusu za posipanje. Hladna supa od krastavca
Priprema: Oljuštite i nasecite sve povrće na komade (ako krastavac ima seme, uklonite ga). Stavite povrće u duboku posudu sa visokim zidovima zajedno sa vodom i malo soli i pasirajte ručnim blenderom dok smesa ne postane glatka. Dodajte maslinovo ulje u tankom mlazu, dodajte biber i balzamiko sirće (može i obično vinsko ili jabukovo) i malo soli po ukusu i ponovo uključite blender za kratko vreme da se sve dobro pomeša. Poslužite dobro rashlađeno posuto sirom, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i par listova peršuna.
Hladna supa od krastavca
Sastojci: Veći neoljušteni krastavac, 1 l jogurta, 2 čena belog luka, sveža mirođija, maslinovo ulje, jabukovo sirće, so, biber. Čizkejk u čaši
Priprema: Krastavac presecite uzdužno i kašičicom odstranite deo sa semenkama. Sitno ga iseckajte ili narendajte, posolite i ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata. Dodajte litar jogurta, izgnječen beli luk, naseckanu svežu mirođiju, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Posolite i pobiberite po ukusu, promešajte, ohladite u frižideru i ukrasite tankim, neoljuštenim kolutovima krastavca i mirođijom.
Čizkejk u čaši
Sastojci: keks po izboru (oko 100 g), 300 g neslanog krem-sira, rendana kora i sok limuna, 3 kašike šećera, 200 g voća po želji.
Priprema: Stavite keks u kesu, zavežite je i preko nje pređite oklagijom dok se ne izlomi, ali neka komadići ne budu previše sitni. Mrvice podelite na dva dela i sipajte u činije ili čaše za desert. Sir umutite sa rendanom korom limuna i dve kašike šećera i dobijenu masu sipajte preko keksa. Dve trećine voća stavite u blender sa preostalom kašikom šećera i sveže ceđenim sokom od limuna. Poslasticu prelijte ovom smesom i ukrasite preostalim voćem. Pre služenja je ohladite u frižideru. Ako je posuda za posluženje duža, od svega možete staviti po dva tanja sloja. Napomena: slojeve možete ređati i na drugačiji način, recimo obrnutim redom od uobičajenog.