Foto: Shutterstock
Magazin
Najbolji recept za bajaderu! Starinska poslastica koju svi volimo
Sastojci:
200 g plazma keksa Informer
200 g mlevenih oraha
200 g šećera
200 ml mleka
200 g margarina
2 kašike kakao praha
100 g čokolade za kuvanje
100 ml ulja
Uputstvo:
U šerpi, na umerenoj temperaturi, otopite margarin i dodajte šećer i mleko. Kuvajte dok se šećer ne otopi i smesa postane glatka.
Uklonite šerpu sa šporeta i dodajte mlevene orahe i kakao prah. Dobro promešajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.
U velikoj posudi izmrvite plazma keks na sitne komadiće. Dodajte pripremljenu smesu sa orasima i kakao prahom. Dobro izmešajte sve sastojke kako bi se ravnomerno sjedinili.
Uzmite pravougaoni pleh ili posudu i prekrijte ga providnom folijom ili papirom za pečenje. Sipajte smesu u pleh i ravnomerno je rasporedite, pritiskajući da se kompaktno složi.
Stavite pleh u frižider i ostavite bajadere da se ohlade i stegnu, najbolje nekoliko sati ili preko noći.
Kada su bajaderi dovoljno čvrsti, pripremite glazuru. U šerpi, na laganoj vatri, otopite čokoladu za kuvanje i ulje. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine i dobijete glatku i sjajnu smesu.
Izvadite bajadere iz frižidera i prelijte ih pripremljenom čokoladnom glazurom. Ravnomerno je rasporedite preko cele površine.
Vratite pleh sa bajaderama u frižider i ostavite da se glazura stegne, najbolje oko sat vremena.
Kada se glazura stegne, izvadite bajadere iz frižidera i isečite ih na željene oblike i veličine.
Poslužite bajadere i uživajte u ovom slatkom i ukusnom desertu!