Autor: Informer.rs

30.06.2023.

19:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Najbolji recept za bajaderu! Starinska poslastica koju svi volimo

Sastojci:

200 g plazma keksa
200 g mlevenih oraha
200 g šećera
200 ml mleka
200 g margarina
2 kašike kakao praha
100 g čokolade za kuvanje
100 ml ulja

Informer

Uputstvo:

U šerpi, na umerenoj temperaturi, otopite margarin i dodajte šećer i mleko. Kuvajte dok se šećer ne otopi i smesa postane glatka.

Uklonite šerpu sa šporeta i dodajte mlevene orahe i kakao prah. Dobro promešajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.

U velikoj posudi izmrvite plazma keks na sitne komadiće. Dodajte pripremljenu smesu sa orasima i kakao prahom. Dobro izmešajte sve sastojke kako bi se ravnomerno sjedinili.

Uzmite pravougaoni pleh ili posudu i prekrijte ga providnom folijom ili papirom za pečenje. Sipajte smesu u pleh i ravnomerno je rasporedite, pritiskajući da se kompaktno složi.

Stavite pleh u frižider i ostavite bajadere da se ohlade i stegnu, najbolje nekoliko sati ili preko noći.

Kada su bajaderi dovoljno čvrsti, pripremite glazuru. U šerpi, na laganoj vatri, otopite čokoladu za kuvanje i ulje. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine i dobijete glatku i sjajnu smesu.

Izvadite bajadere iz frižidera i prelijte ih pripremljenom čokoladnom glazurom. Ravnomerno je rasporedite preko cele površine.

Vratite pleh sa bajaderama u frižider i ostavite da se glazura stegne, najbolje oko sat vremena.

Kada se glazura stegne, izvadite bajadere iz frižidera i isečite ih na željene oblike i veličine.

Poslužite bajadere i uživajte u ovom slatkom i ukusnom desertu!