Autor: Informer.rs

12.07.2023.

13:23

Foto: Pixabay

Magazin

Brzi kolač sa višnjama i jogurtom! Neodoljiva poslastica koja se lako pravi

Kolač sa višnjama i jogurtom se brzo sprema, a sve što vam je potrebno je kalup za pečenje hleba. Zbog jogurta se ovaj kolač sa višnjama neće osušiti i biće svež i do tri dana.

Informer

Sastojci:

2 šolje pšeničnog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice soli
1 kašičica mlevenog cimeta
1/2 šolje neslanog putera, omekšanog
1 šolja kristal šećera
2 velika jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
1 šolja običnog jogurta
1 šolja svežih ili smrznutih višanja, bez koštica i prepolovljenih

Priprema:

Zagrejte rernu na 175°C. Podmažite i pobrašnite kalup za hleb.

U srednjoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i mleveni cimet. Ostavite na stranu.

U velikoj posudi za mešanje umutite omekšani puter i šećer dok ne postanu lagani i mekani. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro umutivši nakon svakog dodavanja. Umešajte ekstrakt vanile.

Postepeno dodajte mešavinu brašna u mešavinu putera, naizmenično sa jogurtom. Počnite i završite sa mešavinom brašna, mešajući dok se samo ne sjedini. Pazite da ne mešate previše.

Nežno ubacite višnje, pazeći da budu ravnomerno raspoređene po testu.

Sipajte testo u pripremljenu tepsiju. Po želji na vrh stavite nekoliko dodatnih višanja za dekoraciju.

Pecite u zagrejanoj rerni 55-60 minuta ili dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista. Ako vrh vekne počne prebrzo da porumeni, možete ga pokriti folijom kako biste sprečili da previše dobije boju.

Kada je pečen, izvadite kolač sa višnjama i jogurtom iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu oko 10 minuta. Zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

Kada se ohladi, isecite i poslužite svoj ukusni kolač od višanja, jogurta i cimeta.