Foto: Shutterstock
Magazin
Isprobajte falafel kuglice! Prste da poližeš
Količina sastojaka u ovom receptu dovoljna je za pet osoba. Priprema falafel kuglica traje oko pola sata. Pre pripreme potrebno je da leblebije budu potopljene u vodi da bi nabubrele.
Informer
Sastojci:
250 g suvih leblebija
3 čena belog luka
1 veći crveni luk
1 veza svežeg peršuna
3 kašike brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica kima
1 kašičica mlevenih semenki korijandera
1 kašičica limuna
biber, so, ulje za prženje
Priprema:
Leblebije dobro operite, stavite u duboku činiju i potopite u hladnu vodu.
Ostavite preko noći da leblebije nabube (najbolje 12 sati).
Sledećeg dana vodu procedite, dobro operite i osušite leblebije.
Osušene leblebije stavite u blender i dodajte peršun, beli luk, seckani crveni luk, brašno, sodu bikarbonu i koricu limuna.
Sve promešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu (oko nekoliko minuta).
Uzmite mali komad mešavine i oblikujte ga u kuglicu.
Stavite nekoliko loptica u ulje (ne pretrpavajte ih) i pržite 3 do 4 minuta, dok ne porumene.
Flafel kuglice poslužite uz sos, salatu ili omiljeni prilog.