Autor: Informer.rs

11.08.2023.

19:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Najbolji recept za krofne sa džemom! Poslastica koja nas vraća u detinjstvo

Sastojci:

Za testo:

Informer

Uputstvo:

U većoj posudi pomešajte toplo mleko i suvi kvasac. Ostavite da se kvasac aktivira i zapeni 5-10 minuta.

Dodajte šećer, umućena jaja, otopljeni puter, prstohvat soli i rendanu limunovu koru. Dobro promešajte sve sastojke.

Postepeno dodajte brašno i mešajte dok se ne formira glatko testo. Možete koristiti mikser sa spiralnim nastavkom ili mesiti rukom na posutoj površini.

Prekrijte testo krpom i ostavite da se diže na toplom mestu oko 1-2 sata, dok se ne udvostruči.

Nakon što se testo udvostručilo, premesite ga kako biste izbacili vazduh. Razvucite ga na debljinu od oko 1,5 cm.

Isecite krugove pomoću okruglog kalupa ili čaše. Ostavite krugove da odmore 15-20 minuta.

Zagrejte ulje u dubokom loncu ili tiganju na srednje jakoj vatri. Ulje treba biti dovoljno duboko da krofne mogu plivati u njemu.

Pažljivo spuštajte krofne u zagrejano ulje koristeći rupičastu kašiku ili posebnu hvataljku za krofne. Pecite ih dok ne postanu zlatno smeđe sa svake strane, oko 2-3 minuta po strani.

Izvadite pečene krofne iz ulja i stavite ih na papirni ubrus kako bi se višak ulja upio.

Kada se krofne malo ohlade, možete ih puniti džemom. Napunite špric za punjenje krofni džemom po želji i ubrizgajte ga u svaku krofnu.

Pospite krofne šećerom u prahu pre posluživanja.