Autor: Informer.rs

22.08.2023.

19:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Saznajte koji sirevi najbolje idu na picu! Gastro saveti zlata vredni

 Iako mnogi misle da je ključna stvar napraviti dobro testo, ipak je potrebno još nešto, a to je pravilan odabir sira. Ukoliko želite da svoju porodicu ili prijatelje obradujete sočnim parčetom pice, pogledajte koji sirevi najbolje idu na ovu slanu đakoniju.

Mocarela

Mocarela je najklasičniji sir za picu. Može se dogoditi da sveža mocarela na pici pusti previše vode, čime se dobije gnjecavo testo. Zato je potrebno da mocarelu zamotate u čistu kuhinjsku krpu i zakačite je negde da visi kako bi se ocedila. Ukoliko vam je ovaj postupak komplikovan, višak vode možete da uklonite i ako mocarelu isečete na tanke kriške, koje potom treba obrisati papirnim ubrusom.

Feta-sir

Iako nije uobičajeno da se feta-sir stavlja na picu, njegov slani, pomalo zemljani ukus, dobro podnosi pečenje i ne dolazi do narušavanja strukture. Najbolje je da fetu kombinujete sa drugim sirevima.

Informer

Sirevi s plemenitim plesnima

Izmrvljeni sirevi s plemenitim plesnima poput gorgonzole ili rokfora (francuski sir) na pici odlično se slažu sa svežim povrćem poput rukole i čeri paradajza. Ovakvi sirevi daju posebnu aromu ovom italijanskom specijalitetu, međutim, zbog jakog ukusa ne treba preterivati. Osim u kombinaciji s drugim sirevima, sirevi s plemenitim plesnima mogu da se dodaju i u pripremi bešamel sosa, i to prilikom pravljena "pelih pica", tj. onih bez paradajz sosa.

Parmezan

Zreli tvrdi sirevi poput parmezana ili sira grana padano pici daju prefinjenu notu, međutim, zbog specifičnog ukusa i suvoće, takve sireve ne bi trebalo da se peku, već ih izrendajte nakon pečenja.

Gauda

Kod nas se pica uglavnom pravi sa polutvrdim masnim sirevima od kravljeg mleka poput gaude, koja ima kremastu strukturu. Gauda se odlično kombinuje s drugim sirevima poput mocarele, fete, sireva s plemenitim plesnima, pa čak i s dimljenim sirevima ili kozjim i ovčjim.