Autor: Informer.rs

22.08.2023.

18:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Napravite štrudlu sa makom po starom vojvođanskom receptu

U kućama širom Vojvodine decenijama već nedeljni ručak uglavnom se završava kolačima od kiselog testa.

Štrudla sa makom nalazi se na vrhu liste poslastica koje domaćice u ovom delu Srbije najradije spremaju.

Ovo je originalni recept:

Sastojci:

250 ml mleka

500 grama brašna

pola paketića svežeg kvasca

supena kašika šećera

2 žumanca

prstohvat soli

60 grama putera

Za fil:

125 mleka

300 grama mlevenog maka

200 grama šećera

Informer

Priprema:

Stavite mleko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira.

U drugoj posudi umutite dva žumanca viljuškom, pa ih dodajte aktiviranom kvascu.

Promešajte i sipajte u vanglu u koju ste stavili brašno i malo soli.

Testo dobro izradite rukama, pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu da narasta dok pripremite fil.

Stavite mleko da provri, pa dodajte mleveni mak i šećer. Zakuvajte fil, skinite šerpu sa ringle i ostavite fil da se prohladi.

Kad je fil prohlađen, vreme je da se vratite testu koje je u međuvremenu naraslo. Podelite ga na tri dela. Svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik, premažite puterom, pa bogato nafilujte pripremljenim filom od maka i zarolajte štrudle.

Ređajte ih u podmazanu tepsiju i svaku premažite umućenim jajetom.

Uključite rernu na 200 stepeni, pa pecite štrudle dok ne porumene.