Magazin
Napravite štrudlu sa makom po starom vojvođanskom receptu
U kućama širom Vojvodine decenijama već nedeljni ručak uglavnom se završava kolačima od kiselog testa.
Štrudla sa makom nalazi se na vrhu liste poslastica koje domaćice u ovom delu Srbije najradije spremaju.
Ovo je originalni recept:
Sastojci:
250 ml mleka
500 grama brašna
pola paketića svežeg kvasca
supena kašika šećera
2 žumanca
prstohvat soli
60 grama putera
Za fil:
125 mleka
300 grama mlevenog maka
200 grama šećera
Priprema:
Stavite mleko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira.
U drugoj posudi umutite dva žumanca viljuškom, pa ih dodajte aktiviranom kvascu.
Promešajte i sipajte u vanglu u koju ste stavili brašno i malo soli.
Testo dobro izradite rukama, pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu da narasta dok pripremite fil.
Stavite mleko da provri, pa dodajte mleveni mak i šećer. Zakuvajte fil, skinite šerpu sa ringle i ostavite fil da se prohladi.
Kad je fil prohlađen, vreme je da se vratite testu koje je u međuvremenu naraslo. Podelite ga na tri dela. Svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik, premažite puterom, pa bogato nafilujte pripremljenim filom od maka i zarolajte štrudle.
Ređajte ih u podmazanu tepsiju i svaku premažite umućenim jajetom.
Uključite rernu na 200 stepeni, pa pecite štrudle dok ne porumene.