23.08.2023.

19:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Slatko od belog grožđa! Najlepši ukus koji se pamti

Bobičasti plod loze predstavlja vrlo zahvalnu namirnicu, velike nutritivne i dijetetske vrednosti, a u narodnoj medicini se koristi već hiljadama godina. Grožđe deluje kao prirodni diuretik, a uz to je i izrazito hranljiva namirnica. Njegova sezona je već počela, vrlo je pristupačne cene, te nemate razloga da ga izbegavate...

Informer

Od grožđa možete d anapravite sok, sirće, džem ili slatko

Grožđe najčešće jedemo sirovo. Ipak, od njega možete da napravite sok, sirće, džem ili slatko. Ovo poslednje treba da kuvate od sitnog grožđa posebne vrste koje se zove sultanija (ili sultanina). Ovo grožđe nema semenki, a ima vrlo nežnu kožicu, tako da se plod bez ikakve obrade može lepo skuvati. Sultanija koju ste odabrali za slatko ne sme biti prezrela, već poluzrela.

Slatko od grožđa

Sastojci:

1 kg grožđa

1.250 g šećera

limun

Priprema:

Grožđe pažljivo operite i skinite zrna sa grozda, jedno po jedno. U šerpu za kuvanje slatkog sipajte šećer, nalijte čašom vode i kuvajte sirup kao za svako slatko. Kad je sirup skuvan, spustite grožđe u njega i kuvajte dalje. Dodajte limun, oljušten i isečen na kolutove. Kuvajte sve dok se slatko ne zgusne tako da sa podignute kašike pada u krupnim kapima. Tada skinite slatko sa šporeta, pažljivo skinite penu i pokrijte mokrim, čistim platnom. Ostavite da stoji 12 sati, a onda sipajte u suve, čiste tegle.

Uživajte!